back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα καταρρεύσει ο μεγάλος συνασπισμός;

Διαβάστε επίσης

“Ο μεγάλος συνασπισμός θα διαλυθεί πριν το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς, ένας εκ των διεκδικητών της ηγεσίας των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο του 2018, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt.

Φυσικά, δεν είναι το πρώτο στέλεχος ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων στο Βερολίνο που εκφράζει ευθέως τη δυσπιστία του για την μακροημέρευση του λεγόμενου GroKo (Große Koalition σημαίνει μεγάλος συνασπισμός).

Τα ερωτήματα που φαίνεται να κυριαρχούν αυτή την περίοδο στη Γερμανία, μετά και την παραίτηση της Αντρέα Νάλες από την προεδρία των Σοσιαλδημοκρατων (SPD) και την διαφαινόμενη απροθυμία ανάληψής της από κάποιο άλλο στέλεχος ως προς το παρόν (έχει ορισθεί μεταβατική ηγετική τριάδα), είναι, κατά βάσιν, δύο: θα αποχωρήσει το SPD από τον μεγάλο συνασπισμό; Ή μήπως θα βρουν την ευκαιρία εκείνοι οι Χριστιανοδημοκράτες που, ούτως ή άλλως, είναι επιφυλακτικοί έναντι αυτού του κυβερνητικού σχήματος να ανακινήσουν το θέμα των πρόωρων εκλογών;

Η συζήτηση αυτή, στην πραγματικότητα, γίνεται σχεδόν από την επομένη των ομοσπονδιακών εκλογών (Σεπτέμβριος 2017), αλλά πλέον έχει προστεθεί ένας επιπλέον παράγοντας: οι Πράσινοι.

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, οι Πράσινοι έχουν εδραιωθεί στην δεύτερη θέση σε κρατιδιακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, ενώ το ίδιο συνέβη και στις Ευρωεκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο infratest-dimap για λογαριασμό του ARD, οι Πράσινοι κατακτούν με 26% την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερη την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) με 25%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)με ποσοστό 13%, αφήνοντας τέταρτους του Σοσιαλδημοκράτες με 12%. Αυτό το ποσοστό είναι ιστορικό χαμηλό για το SPD και η τελευταία φορά που το ακροδεξιό κόμμα πέρασε μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν τον Οκτώβριο του 2018.

Ο οικολογικός λαϊκισμός βασικός αντίπαλος της CDU/CSU

Τα δημοσκοπικά αποτελέσματα επηρεάζουν, ως αναμένετο, και το πολιτικό λόγο. Ο Μερτς στην συνέντευξη στην Handelsblatt χαρακτήρισε ως βασικό αντίπαλο της CDU/CSU στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές τους Πρασίνους, κατηγορώντας, παράλληλα, το κόμμα τους για “οικολογικό λαϊκισμό”. “Οι Πράσινοι κολυμπούν σε μία θάλασσα συμπάθειας, διότι υπόσχονται έναν υπέροχο, νέο κόσμο και δίνουν απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα”.

H αλήθεια είναι ότι σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση η Χριστιανική Ένωση και οι Σοσιαλδημοκράτες θα συγκαταλέγονταν στους χαμένους, ενώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι πλειοψηφία των Γερμανών, δεν θεωρεί την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, κατάλληλη για να την διαδεχθεί και στην καγκελαρία.

Από την άλλη, αυτός ο GroKo αποτελείται από δύο αποδυναμωμένους εταίρους που εισήλθαν εξαρχής “κουρασμένοι” σε αυτόν. Τα δύο ιστορικά κόμματα της Γερμανίας φαίνεται, επίσης, ότι δεν αντιπροσωπεύουν πλέον τους νέους. Αυτό για την Χριστιανική Ένωση δεν είναι πρωτοφανές, για τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο, οι οποίοι κάποτε απευθύνονταν εν πολλοίς σε αυτό το κοινό, το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, καθώς αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος των ψηφοφόρων τους είναι 65 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ομοσπονδιακές εκλογές θα πρέπει να περιμένουν τις κρίσιμες κρατιδιακές στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία την 1η Σεπτεμβρίου και στη Θουριγγία την 27η Οκτωβρίου. Δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα αυτών των αναμετρήσεων να πυροδοτήσουν περαιτέρω εξελίξεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα