back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ιταλία: Αποπληρωμή χρέους με mini-BOTs

Διαβάστε επίσης

Οι επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας και του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων της κυβέρνησης συνασπισμού στη Ρώμη θελουν να εξετάσουν την ιδέα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών με IOUs δηλαδή με χρήση των λεγόμενων mini-BOTs. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα εγκρίθηκε αυτή η ιδέα.

Η ψηφοφορία της Βουλής δεν ήταν βέβαια δεσμευτική, αλλά συμβουλευτική, ουσιαστικά ένα μέτρο πίεσης του αρχηγού της Λέγκας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι προς την Κομισιόν στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, σχολίασε ότι τα mini-BOTs είτε είναι άλλο νόμισμα οπότε είναι παράνομα, είτε είναι χρέος και τότε το σύνολο του χρέους θα αυξηθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρίτη πιθανότητα”

Τι είναι τα mini-BOTs;

Μέχρι στιγμής απλώς μία ιδέα. Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για τη δημιουργία χρεογράφων μικρής αξίας (από 1 έως 500 ευρώ) που θα εκδίδονταν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς προμηθευτές του Δημοσίου. Θα μπορούσαν επίσης να εκδίδονται στη μορφή πιστώσεων έως και 25.000 ευρώ έκαστο προς φορολογούμενους, που δικαιούνται επιστροφή φόρου. Όπως και τα IOU από την κυβέρνηση, τα mini-BOTs δεν θα φέρουν τόκο ούτε θα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Θα εγγυώνται από το κράτος και θα γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση για πληρωμή φόρων. Δεν θα υπήρχε πάντως υποχρέωση από τρίτα μέρη να τα αποδεχθούν.

Στο μεταξύ, η μάχη του προϋπολογισμού μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών κορυφώνεται. Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που εισηγείται η Κομισιόν σήμερα. Η Ιταλία αναμένει πάντως ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα επικρατήσουν, σχολιάζει το Politico.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε συναντήθηκε με τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική ώστε να αντιμετωπιστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι αλλά και οι Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Ο Κόντε ζήτησε συγκεκριμένα απο τον Σαλβίνι να ρίξει τους τόνους σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του με τις οποίες επιτίθεται στις Βρυξέλλες αλλά ο επικεφαλής της Λέγκας δεν έδειξε να θέλει να υποχωρήσει. Μάλιστα πριν από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση ο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου είπε: “δεν χρειαζόμαστε να ρωτάμε τους Γερμανούς, τους Ισπανούς, τους Λουξεμβουργιανούς για χρήματα… θέλουμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα των Ιταλών για τους Ιταλούς”. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχει λογική να παραμένει στην κυβέρνηση ώστε να αυξάνονται λίγα δεκαδικά ψηφία, υπονοώντας ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών πέραν του ορίου 3% για το έλλειμμα βάσει των κανονων της Ε.Ε θα ενισχύσει τελικά την οικονομία.

Στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης ο Σαλβίνι επίσης επέμεινε ότι ο επόμενος Ιταλός Επίτροπος θα πρέπει να προέρχεται από την Λέγκα βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων της ευρωκάλπης. Οι αξιωματούχοι της Λέγκας λένε πως ο βασικός υποψήφιος είναι ο Γουλιέλμο Πίκι, που τώρα είναι υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών, που πολύ πιθανόν να γίνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πριν χριστεί υποψήφιος για να εκπροσωπεί την Ιταλία στις Βρυξέλλες. Δεν είναι βέβαια σίγουρο ότι οι Πεντάστεροι θα στηρίξουν τον Πίκι αλλά ο Ντι Μάιο συμφωνεί με τον Σαλβίνι στο ό,τι η Ιταλία θα πρέπει να πάρει το χαρτοφυλάκιο είτε του εμπορίου είτε του ανταγωνισμού.


Την ιδέα των λεγόμενων mini-BOT φέρεται να εξετάζει ολοένα και εντονότερα η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει μέρος των λογαριασμών της. Τι ακριβώς είναι αυτό το εργαλείο;

Μέχρι στιγμής απλώς μία ιδέα, όπως γράφει σε άρθρο-οδηγό σήμερα το Bloomberg. Η αρχική πρόταση έκανε λόγο για τη δημιουργία χρεογράφων μικρής αξίας (από 1 έως 500 ευρώ) που θα εκδίδονταν για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων πληρωμών προς προμηθευτές του Δημοσίου. Θα μπορούσαν επίσης να εκδίδονται στη μορφή πιστώσεων έως και 25.000 ευρώ έκαστο προς φορολογούμενους, που δικαιούνται επιστροφή φόρου. Όπως και τα IOU από την κυβέρνηση, τα mini-BOTs δεν θα φέρουν τόκο ούτε θα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Θα εγγυώνται από το κράτος και θα γίνονται αποδεκτά από την κυβέρνηση για πληρωμή φόρων. Δεν θα υπήρχε πάντως υποχρέωση από τρίτα μέρη να τα αποδεχθούν.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λέγκας και Κινήματος Πέντε Αστέρων αρχικά είχε εντάξει την ιδέα στο πρόγραμμά του το Μάιο του 2018. Η Λέγκα υποστήριζε τότε ότι η έκδοση mini-BOTs ύψους 70 έως 100 δισ. ευρώ για την πληρωμή προμηθευτών ή πιστωτών θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Το σχέδιο καταρτίστηκε από τον οικονομικό σύμβουλο του κόμματος, Κλαούντιο Μπόργκι, ο οποίος μάλιστα κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2018 προωθούσε την ιδέα σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές, παρουσιάζοντας και σχετικά σχέδια. Όπως και η παλιά ιταλικη λίρα τα χρεόγραφα είχαν αποτυπωμένη τη μορφή διάσημων Ιταλών, όπως ο προδοσφαιριστής Μάρκο Ταρντέλι.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα μίνι αυτά εργαλεία θα συνιστούσαν de facto παράλληλο νόμισμα, από τη στιγμή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την πληρωμή φόρων, αλλά και για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών από την κυβέρνηση. Άλλωστε είχαν προωθηθεί ως ένας τρόπος κάλυψης των αναγκών της χώρας για μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον, σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα