back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση και οφειλές

Διαβάστε επίσης

Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση και χρέη προς τα ταμεία -υπό όρους και προϋποθέσεις- προβλέπει έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Αναλυτικότερα:

Η ρύθμιση, αφορά εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση που είχαν ασφαλιστεί έως το 2016.

Προβλέπεται η συνταξιοδότηση τους από το ταμείο προς το οποίο δεν έχουν οφειλές, εφόσον πληρούν αυτοτελώς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποδεχθούν ότι για την συνταξιοδότηση τους δεν θα συνυπολογιστεί ο χρόνος που έχουν συμπληρώσει στο ταμείο απέναντι στο οποίο χρωστούν.

Τα χρέη, εξακολουθούν να υφίστανται.

Δεν θα πρέπει να έχουν χρόνο ασφάλισης στο ταμείο προς το οποίο έχουν δημιουργήσει τα χρέη, μετά την λειτουργία του ενιαίου ΕΦΚΑ, ήτοι από την 1η Ιανουαρίου 2017 και εφεξής.

Δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση κάθε ταμείου ασφάλισης του διαδοχικώς ασφαλισμένου.

Ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 και μετά, θα λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά τόσο για την θεμελίωση όσο και για τον υπολογισμό του ποσού της Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης.

Παράδειγμα:

Ασφαλισμένος θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με χρόνους ασφάλισης: 1983-2016 τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 2017-2018 ΕΦΚΑ ως μισθωτός.

Υποβάλει σχετικό αίτημα το έτος 2018 και δεν επιθυμεί το συνυπολογισμό, του χρόνου ασφάλισής του, στο τ.ΟΑΕΕ (ασφαλισμένος έως το 2014), στον οποίο εκκρεμούν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.

Δύναται να δικαιωθεί σύνταξης από τον ΕΦΚΑ με βάση τις διατάξεις της νομοθεσίας του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διότι δεν ασφαλίζεται στον ΕΦΚΑ. από 1.1.2017 για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του τ.ΟΑΕΕ.

Ως προς τις οφειλές των πρώην φορέων μη μισθωτών των οποίων ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν επιθυμεί τον συνυπολογισμό, εξακολουθούν να υφίστανται στον πρώην φορέα και αναζητούνται αρμοδίως.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα