back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

25.9 C
Athens
Σάββατο, 31 Αυγούστου, 2024

«Στόχος» ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Έντονο παρουσιάζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Νορβηγία για τη δημιουργία υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τήνου, Σύρου και Μυκόνου, όπου μπορούν να εκμετελλευτούν τόσο τον χαμηλό κυματισμό, όσο και τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου, συνθήκες που θεωρούνται ιδανικές για την υλοποίηση του έργου.

Το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την εταιρεία Equinor -που δημιούργησε και το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο παγκοσμίως πριν λίγα χρόνια στην περιοχή Πίτερχεντ της Σκωτίας- στελέχη της οποίας από όλα τα τμήματα Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας για να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους.

Σημειώνεται, ότι το έργο στη Σκωτία θεωρείται πολύ επιτυχημένο, ενώ στην Ελλάδα έχουν διαπιστώσει παρόμοιες συνθήκες στο τρίγωνο Σύρος – Τήνος –Μύκονος, όπου μπορεί να εφαρμοσθεί ανάλογη τεχνολογία. Η υλοποίηση και λειτουργία ενός αντίστοιχου αιολικού πάρκου θα εξασφάλιζε την ενεργειακή επάρκεια σε περισσότερα από 40.000 νοικοκυριά, ενώ θα υποστήριζε και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη του στόχου κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% από ΑΠΕ.

Παράλληλα οι επενδύσεις στον τομέα ενέργεια αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο και στη ναυτιλία, όπου τα ηλεκτρικά συστήματα συνεχώς αναβαθμίζονται, ενώ ηλεκτρικά επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, δρομολογούμενα σε γραμμές όπως Πειραιάς – Τουρκία.

Αποτρεπτικοί παράγονες για τους Νορβηγούς επενδυτές είναι το δικαστικό σύστημα, η πολυνομία, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και οι δυσκολίες επικοινωνίας επενδυτών με τη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τους επιφυλάξειςτους αν προκύψει κάποιο θέμα μπορεί να χρειασθεί μία 8ετία για να επιλυθεί στα δικαστήρια και οι επενδυτές αποφεύγουν να εγκλωβίζονται σε δισεπίλυτα προβλήματα, ενώ η γραφειοκρατία και το ασταθές πλαίσιο φορολόγησης, που συχνά πυκνά αλλάζει δημιουργεί κλίμα περισυλλογής και αποτροπής πιθανόν επενδύσεων.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα