back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μίλτος Κύρκος στον Αθήνα 9.84: “Δεν θα υπάρξει λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία συμπαίκτη στη διαχείριση. Για άλλη μια φορά πηγαίνουμε χωρίς καμία προετοιμασία και συνήθως αυτές οι κινήσεις μας οδηγούν στον τοίχο”

Διαβάστε επίσης

2019/06/19

Απαισιοδοξία για την έκβαση των επικείμενων εξελίξεων στη Ανατολική Μεσόγειο, αναφορικά με τις Τουρκικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την ευρωτουρκική προσέγγιση, Μίλτος Κύρκος.

“Δεν θα υπάρξει λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία συμπαίκτη στη διαχείριση. Για άλλη μια φορά πηγαίνουμε χωρίς καμία προετοιμασία και συνήθως αυτές οι κινήσεις μας οδηγούν στον τοίχο. Στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν θα πρέπει να είσαι έτοιμος μόνον για τις δικές σου κινήσεις, αλλά και για εκείνες από πλευράς αντιπάλου” είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Αρη Τόλιο.

Χαρακτήρισε το προσφυγικό και τα 4 εκατομμύρια που φιλοξενούνται στο Τουρκικό έδαφος τεράστιο διαπραγματευτικό εργαλείο για τη γείτονα σε σχέση με την ΕΕ και είπε ότι ” στην ουσία εμείς κερδίζουμε χρόνο δίνοντας το κλειδί της κρίσης στον Ερντογάν.”

Για τις ευρωπαικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εκτίμησε ότι δεν σημαίνουν τίποτε και αυτή τη στιγμή  έχουμε μια ξεκάθαρη καταδίκη των ερευνών με δύο σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ. “Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πέταξε το μπαλάκι στην Κομισιόν και στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης που υποχρεούται -εφόσον της ζητήθηκε – να καταθέσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας” επεσήμανε ο κ Κύρκος

Επίσης είπε ότι το παιχνίδι έχει φύγει πλέον από το επίπεδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς αυτές έχουν παγώσει και δεν αποτελούν εργαλείο σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά η ΕΕ έχει στη διάθεσή της ενταξιακά προγράμματα που τρέχουν και το θέμα των κυρώσεων στις εταιρίες, οι οποίες μετέχουν στις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

“Η έως τώρα ευρωπαική πολιτική να σπρωχθεί η Τουρκία εκτός ΕΕ, που εμείς καταδικάζαμε, ώστε να υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης με την τελεωνειακή της ένωση, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά από την ΕΕ ως επιχείρημα που θα τρομάξει την Τουρκία. Εμείς θέλαμε να το χρησιμοποιήσουμε εφόσον χρειαζόταν και όχι εκ των προτέρων.Ουσιαστικά παραδόσαμε τα χαρτιά …στον απέναντι.” εξήγησε ο κ Κύρκος και πρόσθεσε ότι χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη κάνει  επενδύσεις εκατομμυρίων στην Τουρκία για σιδηροδρομικά έργα.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ.: 210 34 12 490 (εσωτ.: 241, 242) – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα