11.8 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

11.8 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Αποστολάκης σε Ακάρ: «Θέλουμε την αποφυγή έντασης, αλλά και δεν υποχωρούμε»

Διαβάστε επίσης

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα απασχολήσουν τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η Τουρκία παραμένει δέσμια των ανιστόρητων και ανερμάτιστων θέσεων της», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιβάλλουν τον σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι πάντων».

Β. Αποστολάκης: «Θέλουμε την αποφυγή έντασης, αλλά και δεν υποχωρούμε»

Τις αντιρρήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε ο υπ. Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της συνόδου.

«Επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»,  είπε ο ΥΕΘΑ εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, για τις κινήσεις της Τουρκίας  στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η δήλωση του κ. Αποστολάκη

«Συνάντησα τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, κύριο Χουλουσί Ακάρ. Συζητήσαμε διάφορα θέματα όπως κάνουμε συχνότατα, καθώς είναι γνωστό ότι έχουμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας.

Του έθεσα βέβαια τις απόψεις μας όπως και εκείνος τις δικές τους. Του εξέφρασα τις αντιρρήσεις μας για τις κινήσεις τους στο Αιγαίο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Επανέλαβα ότι εμείς επιζητούμε την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Θέλουμε την αποφυγή έντασης. Αυτόν το σκοπό έχουν εξάλλου οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων γύρω από δράσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Για τις οποίες συζητήσεις έγινε, κακώς κατά την άποψή μου, κάποια φασαρία. Είναι πάντα προτιμότερο να συζητάς και να έχεις ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Αυτές οι ομάδες λοιπόν συζήτησαν σε θετικό κλίμα και έχουν καταλήξει σε μια σειρά δράσεων για το 2019 και το 2020, στο πλαίσιο των ήδη συμφωνηθέντων ΜΟΕ. Καλό είναι στο μέλλον και οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στην υλοποίηση αυτών των δράσεων.

Εξήγησα στον ομόλογό μου ότι η συμφωνία αυτή είναι δουλειά της καινούριας Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς εγώ τώρα δεν μπορώ να δεσμευθώ.

Πιστεύω όμως ότι με τον κύριο Ακάρ έχουμε θέσει ένα καλό πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομηθεί περισσότερο το αίσθημα της ασφάλειας.

Δεν έχουμε λύσει κάποιο πρόβλημα βέβαια αλλά είναι ένα πολύ καλό υπόστρωμα για να χτίσουμε μια σχέση στην οποία δεν θα προκύπτουν αδικαιολόγητες εντάσεις».

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εμπρηστικές δηλώσεις του ηγέτη του εθνικιστικού τουρκικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υποστηρικτή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Όπως μεταδίδουν ο Μπαχτσελί απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό διαμήνυσε πως η χώρα μας «παίζει με τη φωτιά», ενώ ανέφερε ότι, η υπομονή της Άγκυρας «εξαντλείται». Ταυτόχροναι κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό «να θυμάται την Ιστορία» και τι συνέβη στους προγόνους του στη Σμύρνη.

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Εν τω μεταξύ, συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για συμβολική και όχι ουσιαστική συνεδρίαση κάνουν λόγο κύκλοι της ΝΔ. Για προσπάθεια εξυπηρέτησης μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας, κατηγόρησε την κυβέρνηση τον ΚΙΝΑΛ.

Την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ τοποθετεί στο επίκεντρο της γεωστρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο το νέο σχέδιο, που εγκρίθηκε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και παίρνει τον δρόμο για το Κογκρέσο.

Νewsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα