back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το κόστος του διαζυγίου με την ΕΕ και η μάχη για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι

Διαβάστε επίσης

Ο Τζέρεμι Χάντ, ένας εκ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργός, υπογραμμίζει στους Sunday Times ότι όταν αναλάβει τα ηνία της εξουσίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παρακρατήσει μέρος του ποσού των £ 39 δισ. που καλείται το Ηνωμένο Βασίλειο να καταβάλλει στις Βρυξέλλες για το διαζύγιο με την ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit.

Ο νυν υπουργός των Εξωτερικών τονίζει στην εφημερίδα ότι – «δεν πρόκειται να δώσω ούτε μια πένα επιπλέον από ό,τι απαιτείται από εμάς σύμφωνα με το νόμο».

Σημειώνουμε ότι ο αντίπαλος του κ. Χαντ , ο Μπόρις Τζόνσον, έχει και αυτός παρεμφερή σχέδια.

Η δέσμευση του κ. Χαντ δημοσιοποιείται σήμερα ενώ γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για τη σύνθεση των διαπραγματευτικών ομάδων που τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα – Τζόνσον εναντίον Χαντ – σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η πρωθυπουργία

Ο Μπορίς Τζόνσον είναι πιθανό να μη γίνει ποτέ πρωθυπουργός ακόμη και εάν εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις , υποστηρίζουν δύο κορυφαίοι Βρετανοί συνταγματολόγοι.

Με ορισμένους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να απειλούν ότι θα αποσύρουν την υποστήριξη τους προς το κόμμα υπό την ηγεσία του αντιευρωπαϊστή Τζόνσον, δεν θα πρέπει να αποκλείεται ο νέος ηγέτης του κόμματος να μη μπορέσει ποτέ να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ εφόσον δεν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γράφει ο Observer.

Η εκτίμηση των δύο συνταγματολόγων είναι η τελευταία ένδειξη της κοινοβουλευτικής κρίσης που μπορεί να ξεσπάσει στη χώρα μετά την εκλογή του Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, σημειώνει η εφημερίδα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ που θα μπορούσε να ζητήσει από την απερχόμενη πρωθυπουργό, την Τερέζα Μέι, να κάνει συστάσεις στο παλάτι για το πρόσωπο που θα πρέπει να κληθεί να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση , προσθέτει το σχετικό δημοσίευμα.

Οι Τόρις και η μη- συμφωνία Brexit

Στην κομματική βάση της κυβερνητικής παράταξης το ενδεχόμενο η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει χωρίς συμφωνία συγκεντρώσει όλο και περισσότερους υποστηρικτές – απόδειξη της ενίσχυσης των Τόρις από τους πρώην ψηφοφόρους του εθνικιστικού και ευρωφοβικού κόμματος UKIP – επισημαίνει ο ιστότοπος της Independent.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας παραθέτει έρευνα που δείχνει ότι το 77% των νέων μελών που εντάχθηκαν στο Συντηρητικό Κόμμα μετά τις εκλογές του 2017 στηρίζουν τη μη-συμφωνία Brexit.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Sunday Express, ο ηγέτης του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του για μια επένδυση ύψους 200 δισ. στην περιφέρεια . “Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ανακοίνωση του κόμματος αναφορικά με το πολιτικό του πρόγραμμα”, διαβάζουμε στην εφημερίδα.

Πιέσεις να ελέγξει το κόμμα δέχεται ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Βουλευτές του Εργατικού κόμματος έχουν προειδοποιήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν – “να ελέγξει το κόμμα διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές” – γράφει στην πρώτη σελίδα η εφημερίδα The Observer.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ανώτερα στελέχη του κόμματος εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο ήττας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές εάν οι Εργατικοί έχουν να αντιμετωπίσουν ένα – “αναζωογονημένο Συντηρητικό κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον”.

Στη Mail On Sunday πρωτοσέλιδο θέμα είναι η “οργισμένη απόρριψη” του Κόρμπιν των ισχυρισμών ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας . Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εικασίες για την υγεία του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μέρος των ελιγμών που παρατηρούνται στο εσωτερικό του Εργατικού κόμματος και που αποσκοπούν στην αντικατάσταση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η Mail on Sunday εκτιμά ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων από όλες τις πτέρυγες του κόμματος ότι ο κ. Κόρμπιν θα πρέπει να αποχωρήσει εάν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τους επόμενους μήνες.

Τέλος η Sun της Κυριακής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηγεσία των Εργατικών υπό τον κ. Κόρμπιν “καταρρέει”.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα