back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές στο Μετρό

Διαβάστε επίσης

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον οι κλοπές σε επιβάτες και οι απειλές σε βάρος των σταθμαρχών και του λοιπού προσωπικού, από κακοποιούς σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό.

Συμμορίες δρουν ανενόχλητες στο Μετρό από το 2013, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν εντελώς αποθρασυνθεί και η δράση τους χαρακτηρίζεται «επαγγελματική».

Οι «ελαφροχέρηδες» δείχνουν προτίμηση στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια» και «Δουκίσσης Πλακεντίας», ενώ επιλέγουν να δρουν τις ώρες αιχμής, από τις 7 έως τις 9,30 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς.

Πως δρουν

Παριστάνουν τους τουρίστες και κρατούν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελεί η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού». Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγράφεται σε αναφορές, αποκαλύπτεται ότι διατηρούσαν επαφές και διασυνδέσεις με επίορκους αστυνομικούς ή υπαλλήλους security, που τους παρείχαν «ασπίδα προστασίας».

Ασφάλεια «μηδέν» στο Μετρό λένε οι επιβάτες

Το επιβατικό κοινό δείχνει ανήμπορο να αντιδράσει μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Στο ρεπορτάζ μας καταγράψαμε ακόμη και μαρτυρίες επιβατών που μπροστά στα μάτια τους έκλεβαν τον συνεπιβάτη τους και δεν προλάβαιναν να αντιδράσουν ή φοβήθηκαν να αντιδράσουν μιας και πολλά από τα μέλη των συμμοριών δεν διστάζουν σε κάποιες περιπτώσεις να βγάλουν ακόμη και μαχαίρι. «Η κατάσταση είναι τραγική. Κυριαρχεί η ανομία μέσα στο Μετρό και δεν ξέρουμε πως θα προφυλαχθούμε. Ασφάλεια μηδέν…», αναφέρουν επιβάτες μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Εργαζόμενοι: Διέλυσαν την υπηρεσία Ασφαλείας

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο Μετρό Σπύρος Ρεβύθης, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η διάλυση της υπηρεσίας Ασφάλεια του Μετρό που υπήρχε μέχρι το έτος 2011 και απασχολούσε 70 άτομα «λόγω έλλειψης προσωπικού, με απόφαση της διοίκησης, μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες της λειτουργίας». Υπο9γραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση του εκφοβισμού και των απειλών σε εργαζόμενους, Σταθμάρχες και Ελεγκτές από μέλη συμμοριών».

«Πολλά από τα μέλη των συμμοριών, συλλαμβάνονται και μέσα σε 12 ώρες, ξαναβρίσκονται στο πεδίο δράσης τους καθώς αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την δικάσιμη». Κλείνοντας σημειώνει ότι «η φύλαξη από την Αστυνομία είναι κάτι που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί».

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα