back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προβλέψεις για ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος και κατά 2,2% το 2020 προβλέπει η Κομισιόν στις καλοκαιρινές της εκτιμήσεις. Η πρόβλεψη για φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερη των εαρινών προβλέψεων, οι οποίες ανέμεναν αύξηση 2,2%

Ως αιτία αναφέρεται η στάση κρατικών πληρωμών αλλά και το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω των αδύναμων εξαγωγών σε σύγκριση με τις εισαγωγές που αυξάνονται.

Η Ελλάδα παραμένει το μόνο κράτος της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται επιτάχυνση της ανάπτυξης την 2ετία 2019- 2020 σε σχέση με το 2018, το οποίο έκλεισε με ανάπτυξη 1,9%, χαμηλότερη των αρχικών προσδοκιών.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης κινδύνους χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον και για λόγους υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού στον τομέα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τονίζει παράλληλα ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος και έτσι να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα.

Στο πεδίο του πληθωρισμού, η Κομισιόν προβλέπει περιορισμένες πιέσεις. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους. Αναφέρει ότι «οι πρόσφατες μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υποδηλώνουν νέα αναθεώρηση της πορείας του πληθωρισμού προς τα κάτω, αλλά η επίδραση αυτών των φορολογικών μειώσεων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τόνωση της κατανάλωσης».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα