back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Oρκίστηκε η νέα κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορκίστηκαν λίγο μετά τις 12 μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τα μέλη της νέας κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Ζωντανά η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης.

Gepostet von Kyriakos Mitsotakis am Dienstag, 9. Juli 2019

Τα 50 νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έδωσαν θρησκευτικό όρκο, ενώ της τελετής χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Ακολούθησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών και η τελετή ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 45 λεπτά με την ομαδική φωτογραφία της νέας κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων

«Θα κρατήσουμε τα όποια θετικά και θα οικοδομήσουμε», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας ως στόχους την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιδιώξει συναίνεση στα μεγάλα εθνικά θέματα και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. «Ό,τι καλό έχει γίνει θα κρατηθεί, το Κράτος έχει συνέχεια», ανέφερε η νέα υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να χτίσουμε», δήλωσε και ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η ασφάλεια ταυτίζεται με τη δημοκρατία. Χωρίς την ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος, που είναι η χαρά του ακροδεξιού», τόνισε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «το Μάτι μας πληγώνει. Υποσχόμαστε ότι δεν θα ξανασυμβεί».

«Όσοι έχουν διάθεση ρεβανσισμού καλό θα είναι να μείνουν μακριά από το υπουργείο Υγείας», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Από την τελετή απουσίαζε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Μείωση της φορολογίας, κίνητρα προσέλκυσης πλοίων στην ελληνική σημαία και μέτρα για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευής, εξήγγειλε ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλής αναλογικής στην ΤΑ, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των δήμων, προανήγγειλε ότι θα προωθήσει άμεσα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Κηρύσσουμε ψηφιακό ανένδοτο» δήλωσε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Οι πρώτες επαφές του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση γνωριμίας σήμερα στις 17:30 με τον επικεφαλής του SSM κ. Aντρέ Ενρία, που βρίσκεται στη χώρα μας.

Στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, και στις 18:30 θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τον σχεδιασμό για τη διάσωση της ΔΕΗ.

Η νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από 51 μέλη και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την παρουσία 21 εξωκοινοβουλευτικών, τρεις εκ των οποίων αναλαμβάνουν θέσεις υπουργών και 18 θα αναλάβουν καθήκοντα υφυπουργών, με πολλούς εξ αυτών να είναι τεχνοκράτες και να μην διαθέτουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Αν και ο ίδιος προεκλογικά μιλούσε για ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν είνα “ούτε μικρό, ούτε πολύ μεγάλο”, συγκρότησε τελικά ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν τελικά και δύο αναπληρωτές υπουργούς- αντί ενός για τον οποίο είχε κάνει λόγο προεκλογικά. Ο περιορισμός του αριθμού των αναπληρωτών είναι δραστικός και γίνεται για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο, καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο.

Σε αντίθεση με τις θέσεις των υφυπουργών, όπου πρισσότεροι από τους μισούς είναι εξωκοινοβουεκτυικοί, στο επίπεδο των υπουργών η μεγάλη πλειοψηφία είναι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν και προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία. Τα ηνία σε πέντε υπουργεία αναλαμβάνουν οι αντιστοιχοι τομεάρχες του κόμματος κατά την περίοδο της αντιπολίτευσης (Χρ. Σταϊκούρας στο Οικονομικών, Ν. Κεραμέως στο Παιδείας, Γ. Βρούτσης στο Εργασίας, Κ. Καραμανλής στο Υποδομών και Μεταφορών και Γιάννης Πλακιωτάκης στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).

Σε θέσεις υπουργών, αλλά σε διαφορετικους τομείς από εκείνους που κατείχαν στο αντιπολιτευτικό σχήμα των τομεαρχών βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας (υπουργός Υγείας, ηταν τομεάρχης Άμυνας), Μάκης Βορίδης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν τομεάρχης Εσωτερικών), Νίκος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Άμυνας, ήταν τομεάρχης Δικαιοσύνης), καθώς και οι Γιώργος Κουμουτσάκος (αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ήταν τοεάρχης Εξωτερικών) και Μιλιτάδης Βαρβιστιώτης (αναπληωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, ήταν τομεαρχης Μεταναστευικής Πολιτικής).

Στο αντικείμενο που είχαν και στο αντιπολιτευτικό σχήμα, αλλά σε θέσεις υφυπουργών, βρίσκονται δύο ακόμη γαλάζιοι πρώην τομεάρχες, η Φωτεινή Αραματζή ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδια για την αλιευτική πολιτική, με υπουργό τον Μάκη Βορίδη και ο Μάνος Κόνσολας στο υπουργείο Τουρισμού, με υπουργό τον Χάρη Θεοχάρη. Επίσης στο ενισχυμένο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με υπουργό τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο αρμόδιος για θεματα απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς ήταν τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Αγροτικης Ανάπτυξης, αρμόδιου για την κοινή αγροτική πολιτική. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε θέσεις υφυπουργών στο πεδίο που δραστηριοποιούνταν και στην “σκιώδη κυβέρνηση” της ΝΔ, ως αναπληρωτές τομεάρχες, βρίσκονται ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την φορολογική πολιτική και την δημόσια περιουσία, Α. Βεσυρόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης Νότης Μηταράκης. Σε διαφορετικό τομέα βρίσκεται ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Θόδωρος Καράογλου που ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, όπως και ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ ο υπουργος Υγείας, Κώστας Τσιάρας ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
Από το αντιπολιτευτικό σχήμα των τομεαρχών δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση ο πρώην τομεάρχης Υγειας, Βασίλης Οικονόμου και η πρώην τομεάρχης Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αρνήθηκε την πρόταση που της έγινε για το υπουργείο Τουρισμού, καθώς ο νέος πρωθυπουργός δεν προχώρησε τελικά στη δημιουργία ενιαίου υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί έντονα όλο το προηγούμενο διάστημα στην Πειραιώς και μέχρι πριν από μερικούς μήνες ο κ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν και ο ίδιο αποφασισμένος να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, στην οποία μάλιστα είχε αναφερθεί και δημόσια σε ομιλία του στον ΣΕΤΕ. Όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, στην κυβέρνηση δεν θα συμμετείχε η Ντόρα Μπακογιάννης, που ήταν τομεάρχης Οικονομίας και Αάπτυξης, λόγω απόφασης του κ. Μητσοτάκη να μην μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα συγγενικά του πρόσωπα.

Δεν συμμετέχει επίσης και ο πρώην τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, καθώς το εισχυμένο αυτό υπουργείο αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Παναγιώτης Πικραμένος

1. Υπουργείο Οικονομικών:
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημοσία περιουσία: Απόστολος Βεσυρόπουλος
Υφυπουργός αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική: Θεόδωρος Σκυλακάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: Γεώργιος Ζαββός

2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Υπουργός: Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα: Γιάννης Τσακίρης
Υφυπουργός αρμόδιος για την έρευνα και τεχνολογία: Χρίστος Δήμας
Υφυπουργός αρμόδιος για τη βιομηχανία και το εμπόριο: Νίκος Παπαθανάσης

3. Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια: Κώστας Φραγκογιάννης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό: Αντώνης Διαματάρης

4. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική : Γιώργος Κουμουτσάκος
Υφυπουργός αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική: Λεύτερης Οικονόμου

5. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Υφυπουργός : Αλκιβιάδης Στεφανής

6. Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός αρμοδία για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής: Σοφία Ζαχαράκη
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ανωτάτης εκπαίδευσης: Βασίλης Διγαλάκης

7. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης: Παναγιώτης Μηταράκης
Υφυπουργός αρμοδία για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης: Δόμνα Μιχαηλίδου

8. Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Βασίλης Κοντοζαμάνης

9.Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων: Γεράσιμος Θωμάς
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος: Δημήτρης Οικονόμου

10. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αθλητισμού: Λευτέρης Αυγενάκης

11. Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Δημήτρης Κράνης

12. Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών: Θεόδωρος Λιβάνιος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης: Θεόδωρος Καράογλου

13. Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κυριάκος Πιερρακάκης
Υφυπουργός για θέματα απλούστευσης διαδικασιών: Γεώργιος Γεωργαντάς
Υφυπουργός για θέματα ψηφιακής στρατηγικής: Γρήγορης Ζαριφόπουλος

14. Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών: Γιάννης Κεφαλογιάννης

15. Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

16. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική: Κώστας Σκρέκας
Υφυπουργός αρμόδιος για την Αλιευτική Πολιτική: Φωτεινή Αραμπατζή

17. Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Χάρης Θεοχάρης
Υφυπουργός: Μάνος Κόνσολας

Υπουργός Επικρατείας: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα