Επτά οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε χθες τη Χαλκιδική. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός. Ανάλογο αίτημα και από την Ημαθία.
Στα θύματα μία 54χρονη από τη Ρουμανία και ο 8χρονος γιος της, ένας 39χρονος Ρώσος και το δίχρονο παιδί του κι ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων κι ένας 62χρονος Έλληνας ψαράς. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας προχώρησε στον εντοπισμό μιας σορού, η οποία μεταφέρθηκε στα Νέα Μουδανιά με πλωτό του Λιμενικού και -όπως έγινε γνωστό- ανήκει στον 62χρονο ψαρά που αγνοείτο από χθες το βράδυ. Ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες.
Δείτε τη στιγμής που η κακοκαρία χτυπάει την Χαλκιδική, όπως την έχει καταγράψει κάμερα του North Meteo Hellas στην Πυλαία.
Για άμεσα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών και επούλωσης των πληγών, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μέχρι το Σάββατο η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Κανονικά η κυκλοφορία των συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, αναφέρει ο ΕΟΤ, κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες.
Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει κλιμάκιο και του ΕΛΓΑ, με στόχο τη γρήγορη αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Έκτακτη οικονομική βοήθεια 500 χιλ. ευρώ στους δήμος Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας από το υπουργείο Εσωτερικών. «Θα διαπιστώσουν και θα καταγράφουν τις ζημίες, προκειμένου να κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων, προτού παρέλθουν οι νόμιμες προθεσμίες που υπάρχουν για τις δηλώσεις που κάνουν οι παραγωγοί», συμπλήρωσε.
Μηχανήματα και δυνάμεις στέλνει ο στρατός
Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε διαταγή για ενεργοποίηση τμημάτων του σχεδίου «Δευκαλίων» που αφορά στη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τα ακραία φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική. Η εντολή δόθηκε χθες το βράδυ μετά το σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα και τους τραυματίες της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους. Στους, δε, νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση».
Εν τω μεταξύ, συνεχή ενημέρωση στο Μαξίμου λαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο οι αναβληθείσες επισκέψεις του στα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Παιδείας. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών», έγραψε στο Twitter o Πρωθυπουργός.
[su_slider source=”media: 113206,113207,113208,113209,113210,113211″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]
«Απαιτούνται ριζικές τομές και όχι ημίμετρα», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
Να μελετηθεί άμεσα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τουριστικών περιοχών για φυσικές καταστροφές, ζητεί, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια αν χρειαστεί», ανέφερε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης. Την αλληλεγγύη της Κομισιόν εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Συλλυπητήρια από τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.
Έκτακτη ειδική σύσκεψη, αύριο, με τους εκπροσώπους κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή για τη λειτουργία του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112.
«O πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 λειτουργεί στην Ελλάδα για να δέχεται κλήσεις. Δεν λειτουργεί όμως αντίστροφα, δηλαδή δεν στέλνει στους πολίτες τα προειδοποιητικά μηνύματα για έκτακτες καταστάσεις», επεσήμανε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Δορυφορικές εικόνες των φονικών καταιγίδων στη Βόρεια Ελλάδα
ΑΔΜΗΕ: Ομαλοποίηση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική σε 24- 30 ώρες
Σε διάστημα 24 ωρών έως 30 ωρών θα έχει ομαλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης που βρίσκεται από το πρωί στην περιοχή. Στο σημείο που έχουν σημειωθεί οι βλάβες στο δίκτυο λόγω της κακοκαιρίας έχει μεταφερθεί ειδικός φωτισμός προκειμένου τα συνεργεία που έχουν κατάσταση από όλη την Ελλάδα να δουλέψουν και κατά τις νυχτερινές ώρες.
«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών και εκτιμούμε ότι η μέγιστη διάρκεια για την ομαλοποίηση της ρευματοδότησης είναι 24-30 ώρες εφόσον οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν επιδεινωθούν. Είναι σε εξέλιξη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και της ηλεκτρικής βιομηχανίας της χώρας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή φυσική καταστροφή και να αποκαταστήσουμε την ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν», τόνσε ο κ. Μναουσάκης.
Στις πληγείσες περιοχές ο υπουργός Τουρισμού
Την άμεση κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού προκάλεσε η φονική κακοκαιρία, που έπληξε την Χαλκιδική με ανθρώπινα θύματα και πολλές υλικές ζημιές.
Ο υπουργός, Χάρης Θεοχάρης μετέβη στην Χαλκιδική στην πληγείσα περιοχή, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί τους τραυματίες που νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τα θύματα και την συμπαράστασή τους σε όσους επλήγησαν από τις καταστροφές.
Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε εντολή στον ΕΟΤ να κινητοποιηθούν άμεσα τα γραφεία εξωτερικού, ενημερώνοντας και καθησυχάζοντας τους τουρίστες πώς δεν υπάρχει πλέον λόγος διακοπής ή αναβολής των διακοπών τους.
Ήδη, με σχετική κατεύθυνση, της ηγεσίας του υπουργείου, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και Αν. Μακεδονίας και Θράκης ξεκίνησαν επιτόπιους ελέγχους καταγραφής των ζημιών, ώστε να συμβάλλουν στην ταχύτερη αποκατάστασή τους.
Ο υπουργός Τουρισμού ήλθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, ο οποίος και τον ενημέρωσε για την κατάσταση που υπάρχει και τις ζημίες που καταγράφονται, επιβεβαιώνοντας πώς δεν υπάρχουν ζημιές σε κτηριακές υποδομές διανυκτέρευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει κινητοποίηση των αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί.
Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες των χωρών από τις οποίες προέρχονται τα θύματα και δίδονται οι διαβεβαιώσεις πως η πολιτεία στέκεται αρωγός σε όσους δοκιμάστηκαν από την ακραία θεομηνία που έπληξε την Χαλκιδική.
Νewsroom Aθήνα 9.84