back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπ. Τουρισμού: ΦΠΑ, φόρος διαμονής και… silver economy στο «στόχαστρο»

Διαβάστε επίσης

Την άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από το 24%, που είναι σήμερα και με τελικό στόχο να φτάσει το 11%, αλλά και επανεξέταση στο φόρο διαμονής για τα τουριστικά καταλύματα περιείχε μεταξύ άλλων, ο «μπλε φάκελος», που έλαβε ο νέος υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τους στόχους του υπουργείου.

Παράλληλα καθορίζονται και τα πεδία «δράσης» για τον Τουρισμό με σημαντικότερο ίσως την προσέλκυση συνταξιούχων ως επισκέπτες, που μπορούν να επιλέξουν τη χώρα μας ανάλογα με ό,τι γίνεται σε Πορτογαλία, Μάλτα και Κύπρο.

Ακόμη μέσα στους στόχους του υπουργείου είναι η υψηλή φορολογία, που επηρρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σχέση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με περισσότερες επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές, οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού είναι:

– Άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).

– Επανεξέταση του φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα.

– Επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες.

– Κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους.

-Εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού. Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του «brand name» της χώρας.

– Συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.α.)

– Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου (silver economy).

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα