back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δημήτρης Οικονόμου στον Αθήνα 9.84: ” Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον θα δημιουργήσει κρίσεις σε πολλά επιμέρους πεδία”

Διαβάστε επίσης

Για την κλιματική αλλαγή , που εκτιμά ότι στο μέλλον θα δημιουργήσει κρίσεις σε πολλά επιμέρους πεδία μίλησε στον Αθήνα 9,84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

*Μιλάμε για κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση κύριε υφυπουργέ, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν και στη χώρα μας;

“Η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει στο μέλλον κρίσεις σε πολλά επιμέρους πεδία .Και σε θέματα ασφάλειας, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Χαλκιδική, στις παραγωγικές δραστηριότητες ,στη γεωργία ,στον τουρισμό ,στις συνθήκες διαβίωσης της πόλης.Κάθε τέτοια κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με μέτρα προσαρμογής.
Υπάρχουν τα μέτρα πρόληψης της κλιματικής αλλαγής , που συνίστανται τεχνικά στο να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή ,μια παγκόσμια δράση και τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή , ώστε να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες. Όσο και να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την κλιματική αλλαγή αυτή θα συμβαίνει” .

Σχετικά με την απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης,που αναφέρεται στον μπλε φάκελο που παρέλαβε στο Υπουργείο ο κ. Οικονόμου είπε : “Απλοποίηση σημαίνει ότι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, διαφόρων ειδών θα πρέπει να βγαίνουν πιο γρήγορα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται. Αλλά υπάρχει μία άλλη πτυχή στο ζήτημα, το πως εφαρμόζονται τα μέτρα που προβλέπουν οι άδειες. Η απλοποίηση εμπεριέχει την επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πεδίο αυτό έχουν υπάρξει ήδη βελτιώσεις τα τελευταία 6 χρόνια, άρα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία θετικής εξέλιξης που έχει αρχίσει. Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι στον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπουν οι αδειοδοτήσεις. Είναι ένα πεδίο ,όπου απαιτείται άμεση βελτίωση”.

*Ερωτηθείς αν στις προτεραιότητες του είναι να αλλάξει και το καθεστώς των οχλήσεων, στο πλαίσιο της απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ο κ. Οικονόμου σημείωσε :

“Είναι ένα καθεστώς παρωχημένο ,που έχει διαμορφωθεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Μεταξύ τους οι δύο μορφές πρόληψης οχλήσεων. Η παλιά δηλαδή που είναι πολεοδομικής προέλευσης και η νεότερη που είναι περιβαλλοντικής , δεν είναι συντονισμένες. Υπάρχουν αντιφάσεις , υπάρχουν δυσαρμονίες. Εκεί πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός μεταξύ αυτών των δύο μορφών πρόληψης και το καλύτερο θα είναι να συγχωνευτούν σε μία ενιαία μορφή πρόληψης όλων των επικείμενων παρενεργειών. Θα υπάρξει αναμόρφωση ,αλλά όχι με την έννοια ότι θα καταργηθούν οι προϋποθέσεις, απλά θα ενσωματωθούν όλα στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Δεν έχει νόημα να έχουμε δύο διαφορετικές διαδικασίες”.

*Το είδα πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα “Αυγή”. Σύμβουλος της Lamda ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος που θα εγκρίνει τις μελέτες, δηλώσεις του κυρίου Φάμελλου. Όντως ήσασταν Σύμβουλος για τα χωροταξικά της Lamda;

“Ήμουν σύμβουλος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας, για την τήρηση με αυστηρό τρόπο της πολεοδομικής νομοθεσίας στα της πολεοδομικής μελέτης. Αυτό ήταν κάτι γνωστό και στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και ο κύριος Φάμελλος το ήξερε. Δεν είπε τίποτα στην τελετή παράδοσης και παραλαβής. Αντίθετα ήταν πολύ φιλικός και θυμήθηκε να το θέσει τώρα με το δημοσίευμα. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ασχολούμαι με μελέτες και έρευνες εδώ και χρόνια. Έχω κάνει εκατοντάδες μελέτες και για ιδιωτικούς φορείς και για δημόσιους. Είχα δύο μελέτες με ανάθεση από τον κύριο Σταθάκη, αλλά και από δεκάδες Δήμους. Σε όλους αυτούς, τώρα που περνάω από την άλλη πλευρά ,όπως αναφέρει το δημοσίευμα, δε θα έχω την αντικειμενικότητα και την ακεραιότητα για να μπορώ να υπερασπίζομαι το συμφέρον του δημοσίου; Αυτό είναι αδιανόητο. Προφανώς είχα επαγγελματική δραστηριότητα, δεν ήμουν άεργος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα ασκώ τα καθήκοντά μου. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Το πως θα πολιτευθώ τώρα ,προφανώς και θα πολιτευθώ με διαφάνεια και αντικειμενικότητα που μπορεί να κριθεί καθ’οδόν. Συγκεκριμένα και όχι με δίκη προθέσεων” .

*Γνώριζε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη ιδιότητά σας, μελετητή -Συμβούλου της Lamda ;

“Προφανώς το ξέρει. Το γνώριζε υπό την έννοια ότι ήταν κάτι γνωστό. Δεν ήταν κάτι κρυφό. Εμφανιζόμουν σε συσκέψεις και συναντήσεις ακόμα και με το Υπουργείο, με το οποίο είχα άριστη σχέση. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμότητές που υπάρχουν για το Ελληνικό, δεν είναι εκκρεμότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει προκύψει θέμα” κατέληξε ο υφυπουργός ,αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα