13.3 C
Athens
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

13.3 C
Athens
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Politico: Υποχώρησε ο Τραμπ για το θέμα της ιθαγένειας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την προσπάθειά του να συμπεριλάβει μία ερώτηση για την ιθαγένεια στην απογραφή του 2020, υποχωρώντας ξαφνικά από μία δικαστική μάχη, η οποία είχε χαρακτηριστεί ως ουσιαστική δικαστική πρόκληση για την κυβέρνησή του, σχολιάζει το “Politico.”

Η αλλαγή αυτή, στην στάση του Αμερικανού προέδρου καταγράφηκε αφού ο ίδιος υποστήριζε για μία εβδομάδα ότι θα αγωνιστεί μέχρι το τέλος, ώστε η ερώτηση να συμπεριληφθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Αντί της ερώτησης αυτής, στην απογραφή, ο πρόεδρος Τραμπ θα προχωρήσει στην υπογραφή προεδρικού διατάγματος υποχρεώνοντας τις διάφορες υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με την ιθαγένεια, μέσω των τραπεζών πληροφοριών, αλλά και εγγράφων που διαθέτουν.

“Δεν θα αφήσουμε πέτρα στην θέση της,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή, είναι η τελευταία μιας σειράς διφορούμενων μηνυμάτων που εξέπεμπε ο Λευκός Οίκος για περισσότερο από μία εβδομάδα, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εμποδίσει την κυβέρνηση Τραμπ να συμπεριλάβει την επίμαχη ερώτηση στο ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Ακόμη και μέχρι χθες το πρωί, η στάση της κυβέρνησης Τραμπ μεταβάλλονταν συνέχεια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Από την άλλη μεριά, οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ένοιωθαν τα χέρια τους δεμένα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και παρά την επιμονή του προέδρου Τραμπ να προσθέσει την ερώτηση στην απογραφή.

Ωστόσο, η υπαναχώρηση του Αμερικανού προέδρου στο συγκεκριμένο ζήτημα αποκλιμακώνει την ένταση που προκλήθηκε, φέρνοντας την κυβέρνηση Τραμπ σε πορεία σύγκρουσης με τις οργανώσεις υποστήριξης των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και τοπικούς αξιωματούχους στις αμερικανικές πόλεις που υποστήριξαν ότι η ερώτηση αυτή θα μπορούσε να μειώσει την συμμετοχή των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην απογραφή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ως συνέπεια την μείωση της πολιτικής επιρροής που ασκούν οι κοινότητες των μεταναστών, επηρεάζοντας την διάθεση ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε περιοχές που τείνουν να υποστηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η απογραφή

Τα αποτελέσματα της απογραφής χρησιμοποιούνται για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την διάθεση ομοσπονδιακής βοήθειας, αλλά και για τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών του Κογκρέσου.

Από την άλλη μεριά, δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες νομικές προκλήσεις θα δρομολογήσει η νέα στάση του προέδρου Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών από μεγάλες τράπεζες πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης, έχει περιστασιακά αποδειχτεί ότι είναι προβληματική.

Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν προσεκτικά το προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο Τραμπ.

Παρά την υποχώρησή του, ο πρόεδρος Τραμπ διακήρυξε ότι: “Δεν υποχωρούμε στην προσπάθειά μας να καθορίσουμε το καθεστώς ιθαγένειας του πληθυσμού των ΗΠΑ.”

Ο ίδιος άσκησε κριτική στους πολιτικούς του αντιπάλους που είναι αντίθετοι στην δρομολόγηση αλλαγών, αναφορικά με το ερωτηματολόγιο της απογραφής.

“Είστε πολίτης των ΗΠΑ; Συγνώμη δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την ερώτηση,” ρώτησε με καυστικό τόνο ο πρόεδρος Τραμπ διαβάζοντας τις σημειώσεις του. “Υπήρξε μία περίοδος, στην οποία μπορούσες να απαντήσεις την ερώτηση αυτή, πολύ εύκολα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ παραδέχτηκαν έμμεσα ότι με δεδομένη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, αλλά και την πίεση του χρόνου για την προετοιμασία και την ολοκλήρωση της απογραφής, δεν υπήρχε πρακτικά κάποιος τρόπος, ώστε η ερώτηση της ιθαγένειας να προστεθεί στο ερωτηματολόγιο της απογραφής.

Η Ιθαγένεια

Ερώτηση, η οποία να είναι σχετική με την ιθαγένεια έχει να προστεθεί σε ερωτηματολόγιο απογραφής στις ΗΠΑ, από το 1950.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εμπορίου έχει ήδη αρχίσει να τυπώνει τα ερωτηματολόγια, χωρίς να έχει προστεθεί σε αυτά η επίμαχη ερώτηση.

Η δικαστική απόφαση, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος “έκλεισαν όλους τους δρόμους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρ.

“Απλά δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το νομικό πλαίσιο και να πραγματοποιήσουμε την απογραφή,” συμπλήρωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας τον περιορισμένο χρόνο που υπάρχει ως προς το ενδεχόμενο έναρξης μιας δικαστικής διαμάχης που θα έθετε σε κίνδυνο την πραγματοποίηση της απογραφής.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του χαρακτήρισε την εξέλιξη ως “ουσιαστικά απογοητευτική.”

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η νέα προσέγγισή του, είναι ενδεχόμενο να επιφέρει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για το καθεστώς ιθαγένειας για τους σημερινούς κατοίκους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η (ενδεχόμενα) προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των οργανώσεων υποστήριξης πολιτικών και μειονοτικών δικαιωμάτων, δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο, κάποιο χρόνο προκειμένου να επανεξετάσει τις κινήσεις και την γενικότερη στάση του, ενόψει και του προεκλογικού αγώνα για την επιδιωκόμενη επανεκλογή του, από τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Πηγή: “Politico”
Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img