back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Βασίλης Διγαλάκης στον Αθήνα 9.84: “Η κατάργηση του ασύλου είναι απαίτηση της κοινωνίας, της μεγάλης πλειοψηφίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και της ΝΔ”

Διαβάστε επίσης

“Η κατάργηση του ασύλου είναι απαίτηση πλέον της κοινωνίας, της μεγάλης πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού και της ΝΔ”δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ,μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και την Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Διγαλάκης : “Το άσυλο όπως νομοθετήθηκε το 1982 ήρθε μετά τη δικτατορία, το τραύμα του Πολυτεχνείου, αλλά σταδιακά έχασε την έννοιά του και πλέον είναι εργαλείο όχι διευκόλυνσης του διαλόγου ,αλλά επιβολής μειοψηφικών απόψεων και κέλυφος να προστατευθεί η βία, η ασυδοσία και ο τραμπουκισμός. Πλέον τα φαινόμενα που έχουμε με αυτό τον θεσμό είναι καταστροφή δημόσιας περιουσίας, παρεμπόριο, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών. Προφανώς λοιπόν αυτό πρέπει να καταργηθεί, γιατί δεν είναι προοδευτικό και είναι και βαθιά ταξικό με τον τρόπο που υπάρχει σήμερα. Υπάρχει δέσμευση ότι θα είναι η ρύθμιση στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα”.

“Θα εφαρμόζονται οι διατάξεις για το ποινικό δίκαιο και στα Πανεπιστήμια. Δηλαδή όταν έχουμε αδικήματα που προβλέπεται αυτεπάγγελτη επέμβαση ,το ίδιο θα ισχύει και για τα Πανεπιστήμια. Επίσης θα υπάρχει και ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και μπαλάκι μετατόπισης ευθυνών, μεταξύ των εμπλεκομένων αρχών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαβούλευση. Συναντηθήκαμε και με τη Σύνοδο Πρυτάνεων και με τους Καθηγητές . Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με φοιτητές” πρόσθεσε ο υφυπουργός Παιδείας.

-Διατελέσατε μέχρι πρόσφατα Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης.Κληθήκατε να διαχειριστείτε καταστάσεις, στις οποίες ήταν επιβεβλημένη η εφαρμογή του νόμου και η παρουσία της Αστυνομίας?

“Τα γνωστά θέματα υπήρχαν ,λόγω της ασάφειας του νόμου και του γεγονότος ότι δεν υπήρχε η πολιτική κάλυψη για να εφαρμοστεί ο νόμος, με αποτέλεσμα να υπάρχει φοβία και διστακτικότητα από τις εμπλεκόμενες αρχές. Υπήρχε μία σιωπηρή κατάργηση του ασύλου με το νόμο 4009 και θα πρέπει να υπάρξει μία βελτίωση της ρύθμισης και αυτό θα κατατεθεί. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Αυτό θα είναι και η πρώτη πρόβλεψη του άρθρου που θα κατατεθεί. Το άσυλο όπως είναι γνωστό σήμερα κάνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή δεν διευκολύνει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αλλά ουσιαστικά βρίσκουν ευκαιρία ορισμένες μειοψηφίες να επιβάλλουν απόψεις με τραμπουκισμούς και τέτοιες μεθόδους. Σήμερα γίνεται ακριβώς το αντίθετο . Αντί να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ,περιορίζεται με τις γνωστές μεθόδους”.

Και πρόσθεσε, : “Το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι εξωστρεφές. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να επισκέπτονται για παράδειγμα τις βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι και να μπαίνει όποιος θέλει χωρίς να ελέγχεται. Δεν μπορεί να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Από την άλλη πρέπει να υπάρχει και ένας έλεγχος για εκείνους που μπαίνουν μέσα. Οποιοσδήποτε πολίτης διαπιστώσει ότι απειλείται ή οτιδήποτε άλλο θα μπορεί να απευθυνθεί στην Αστυνομία. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει μέσω των πρυτανικών αρχών. Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των πανεπιστημίων που θα συζητηθεί το Φθινόπωρο” κατέληξε ο υφυπουργός Παιδείας .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα