back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χρ. Σταϊκούρας: Από πού θα χρηματοδοτηθούν οι φοροελαφρύνσεις του 2020 – Η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία

Διαβάστε επίσης

Τις 3 προτεραιότητες του φορολογικού νομοσχεδίου, που θα καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι πραγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας.

1η Προτεραιότητα: Η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%.

Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.

Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%.

Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%.

Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.

Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι.

2η Προτεραιότητα: Η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3η Προτεραιότητα: Η καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς η ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα είναι η τελευταία! Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης είναι η κατάθεση ενός νέου με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία, κάνοντας λόγο για ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση.

Μια μεταρρύθμιση η οποία:

▪ Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

▪ Θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019.

▪ Θα ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

▪ Θα ενισχύει πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

▪ Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

▪ Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ακόμη νομοθετική παρέμβαση για την αγορά παιγνίων, με έμφαση στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανέφερε πως αυτή θα προέλθει από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ, απαντώντας έτσι στις αναφορές περί μείωσης του αφορολόγητου, όπως ερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο δημοσιονομικός χώρος για τις φοροελαφρύνσεις του 2020 θα προέλθει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών και την υψηλότερη μεγέθυνση της οικονομίας, έχοντας άρει πλήρως τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Σοφία Δήμτσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα