back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μ. Μπαρνιέ: Προετοιμαστείτε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποιεί μετά τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον: «Προετοιμαστείτε για ένα Brexit χωρίς συμφωνία».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία «θα πρέπει να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία)».

«Είναι προφανώς απαράδεκτο και δεν εξαρτάται από την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει ο Μπαρνιέ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στις άλλες 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

«Όπως υπονοεί η μάλλον μαχητική ομιλία του, πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση όπου θα δώσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό της “μη συμφωνίας”, εν μέρει για να ασκήσει πιέσεις στην ενότητα της ΕΕ των 27», πρόσθεσε.

«Θα αναλύσουμε κάθε ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που αφορούν την αποχώρηση τα οποία είναι συμβατά με την υπάρχουσα συμφωνία εξόδου και φυσικά είμαστε έτοιμοι να ξαναδούμε την πολιτική διακήρυξη, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», εξηγεί ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας: “Η απουσία συμφωνίας δεν είναι επιλογή της ΕΕ αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια”.

«Παρατηρώ πολλές έντονες αντιδράσεις για αυτήν την ομιλία (του Τζόνσον) στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τις νέες αντιδράσεις και τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτήν την ομιλία», κατέληξε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ – Τζόνσον

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

«Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία», πρόσθεσε.

«Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε η εκπρόσωπος.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα