back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο

Διαβάστε επίσης

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από τις 9 το βράδυ της Τρίτης, στο opengov.gr, η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό άσυλο.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 2-8-2019 και ώρα 12.00 και εκτός από το φλέγον θέμα του ασύλου, αφορά όλες τις επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού, οι οποίες περιλαμβάνονται στο διυπουργικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά στη Βουλή, για να τεθεί προς ψηφοφορία έως τις 8 Αυγούστου.

Όσον αφορά στη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο, που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε μερίδα πανεπιστημιακών και φοιτητών, η αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Παιδείας έχει ως εξής:

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι η ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας όταν ασκείται μέσα στον χώρο που παρέχεται η ανώτατη εκπαίδευση από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Πρόκειται για την ελευθερία καθενός μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετέχει στην έρευνα και στην διδασκαλία, αναπτύσσοντας την προσωπικότητά του. Αποτελεί όμως και θεσμική εγγύηση που προστατεύει λειτουργικά την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας, δηλαδή την οργανωμένη επιστημονική δραστηριότητα, που αναπτύσσεται στους χώρους των Α.Ε.Ι σύμφωνα με κανόνες που θεσπίζει και με οικονομικά μέσα που παρέχει το κράτος. Η ιστορική εξέλιξη στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι έχει πλέον καταδείξει ότι έχουμε οδηγηθεί σε κατάχρηση της έννοιας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, υπό την έννοια της εργαλειοποίησής της για την παροχή ανοχής (ιδίως μέσω της αδυναμίας ή παρεμπόδισης παρέμβασης των αρχών) σε πράξεις και συμπεριφορές που συντελούνται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και δεν έχουν καμία σχέση με την έρευνα, τη διδασκαλία και την εν γένει ελεύθερη 23 έκφραση και διακίνηση ιδεών (ενδεικτικά, άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας, προπηλακισμοί φοιτητών, καθηγητών και διοικητικού προσωπικού, βίαιες διακοπές μαθημάτων, καταστροφές σε σπουδαστήρια και κτίρια, παρασκευή και κυκλοφορία εύφλεκτων υλικών και εκρηκτικών υλών, παρεμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων). Οι πράξεις και συμπεριφορές αυτές αντιτίθενται στην συνταγματικώς κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία, περιορίζοντας στην πράξη την ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών και υποβαθμίζοντας την ποιότητα του παρεχομένου ερευνητικού και διδακτικού έργου. Τίθεται, επίσης, ζήτημα προστασίας της δημόσιας περιουσίας από τέτοιες έκνομες πράξεις και συμπεριφορές, κατά τον ίδιο τρόπο που ισχύει για κάθε άλλο δημόσιο χώρο».

Και η αιτιολογική έκθεση καταλήγει: «Για τους λόγους αυτούς κρίνεται επιβεβλημένη η προτεινόμενη ρύθμιση κατά την οποία, αφενός κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση ιδεών στην επιστημονική έρευνα και διδασκαλία, αφετέρου ορίζεται ότι εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες τους, συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Παύει, επομένως, ο χώρος εντός του οποίου ασκείται η ακαδημαϊκή ελευθερία να αποτελεί «πεδίο προστασίας» έκνομων ενεργειών και συμπεριφορών, και εξομοιώνεται ο χώρος των Α.Ε.Ι. με τον κοινό δημόσιο χώρο, όσον αφορά την άσκηση αρμοδιοτήτων των αρχών και την επέμβασή τους λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Επομένως, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν, σε κάθε περίπτωση, να επεμβαίνουν εφόσον λάβουν γνώση παντοιοτρόπως για την τέλεση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης και εντός των χώρων των Α.Ε.Ι.».

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα ρύθμιση με τον «νόμο Γαβρόγλου» είναι η παρακάτω:

«Ακαδημαϊκές Ελευθερίες
1. Στα Α.Ε.Ι. κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών. Το ακαδημαϊκό άσυλο αναγνωρίζεται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών αξιών, των ακαδημαϊκών ελευθεριών στην έρευνα και στη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προστασία του δικαιώματος στη γνώση και τη μάθηση έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει.

2. Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα».

Θετικοί οι πρυτάνεις

Οι πρώτες αντιδράσεις πρυτάνεων είναι θετικές. «Δεν καταργείται κανένα άσυλο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηριστικά ο νεοκλεγείς πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου. «Η ουσία της διάταξης είναι ότι περιφρουρεί απόλυτα αυτό που ονομάζουμε «ακαδημαϊκό άσυλο». Οι δύο πρώτες παράγραφοι ενισχύουν την ακαδημαϊκή υπόσταση ημών», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Στην τρίτη παράγραφο, εκφράζεται η διάθεση της Πολιτείας να περιορίσει, σε συνδυασμό με τη δράση των πανεπιστημίων, τις όποιες παραβατικές ενέργειες στους χώρους τους».

«Το άσυλο δε λειτουργούσε», σχολίασε από τη μεριά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, Οδυσσέας Ζώρας και εξέφρασε τη συμφωνία του με τα όσα αναφέρει η διάταξη. Τόνισε, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το άσυλο, ως προς τις ακαδημαϊκές ελευθερίες «καταλύετο από το 3% των φοιτητών που θέλουν να ακούν μόνο τη δική τους άποψη». Μάλιστα, αναφέρθηκε στο περιστατικό της επίθεσης κατά του νομπελίστα Τζέιμς Γουάτσον (James Watson) στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 2011 και αναρωτήθηκε «ποιος προστατευόταν τότε από το άσυλο;». «Θεωρώ ότι (σ.σ. η διάταξη) κινείται στο πλαίσιο της κοινής λογικής», κατέληξε.

Oρ.Καλογήρου: Καλώς θα  ψηφιστεί αλλά δεν λύνει τα προβλήματα

Ορέστης Καλογήρου – καθηγητής στο τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ- στην Αλεξάνδρα Βουδούρη για το Άσυλο“Αυτό το άρθρο που καλώς θα ψηφιστεί στη Βουλή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη” είπε ο κ. Ορέστης Καλογήρου – καθηγητής στο τμήμα Φυσικής στο ΑΠΘ σε συνέντευξή του στον “Αθήνα 98.84” και την  Αλεξάνδρα Βουδούρη

“Πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί αλλά δεν αρκεί από μόνο του να λυθούν τα προβλήματα παραβατικότητας στο ελληνικό πανεπιστήμιο, δηλαδή δεν πρέπει να περιμένει κανείς ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα φύγουν οι χασισέμποροι από το Αριστοτέλειο επειδή θα διάβασαν στην εφημερίδα ότι καταργήθηκε το άσυλο. Χρειάζεται μια άλλη συνεργασία πολιτείας- πανεπιστημίων και μια ανάληψη ευθύνης και από την πλευρά των πανεπιστημίων. Τα βαριά ποινικά φαινόμενα πρέπει να λήξουν άμεσα. Πρέπει στο οργανόγραμμα όλων των πανεπιστημίων να συσταθεί διεύθυνση ασφάλειας των υποδομών και των ανθρώπων που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο. Φτάνει η συζήτηση για το άσυλο, είναι χωρίς νόημα. Το θέμα της ασφάλειας είναι το πρόβλημα”.

Δημήτρης Καιρίδης: Ψευδεπίγραφο στο άσυλο

“Το άσυλο πρέπει να καταργηθεί. Είναι ένα ψευδεπίγραφο , είναι ένα αδειανό πουκάμισο. Οδηγεί στην παρανομία , στα ναρκωτικά , στον τραμπουκισμό, στις μολότοφ” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο  Δημήτρης Καιρίδης Βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

“Αδικεί τη δουλειά, που γίνεται μέσα στο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτι που θέλουν και οι πρυτάνεις (την κατάργησή του). Είναι μία ιδεολογία που ενδεχομένως υπάρχουν και κάποιες πονηρές προεκτάσεις , δε θέλω να μπω σε αυτές, του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει μεγάλο λάθος που υπερασπίζεται και δίνει μία μάχη οπισθοφυλακών της δεκαετίας του 70, ενώ είμαστε στο 2019. Και κάνει και εύκολη τη δουλειά της κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση έπρεπε να είναι πιο παραγωγική πιο ουσιαστική και όχι να υπερασπίζεται τέτοιες καταστάσεις, στις οποίες έχει γυρίσει την πλάτη η ελληνική κοινωνία”

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα