back to top
28.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

28.5 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Σε αλλαγές στις πανελλαδικές προχωρά η Νίκη Κεραμέως

Διαβάστε επίσης

Εξορθολογισμός της ύλης, επαναφορά της βάσης του 10 και κατάργηση των «κόκκινων» και «πράσινων» σχολών περιλαμβάνονται στις βελτιωτικές κινήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open η υπουργός Παιδείας επανέλαβε τη δέσμευση ότι «η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε “βίαιες” αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών, με σκοπό να μην προκληθεί σύγχυση στους μαθητές – υποψηφίους.

«Μπορούμε να το πούμε με σαφήνεια για πρώτη φορά ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο σύστημα των Πανελλαδικών του χρόνου. Αυτό αφορά πρωτίστως όσους δίνουν για δεύτερη φορά στις Πανελλαδικές. Αν έδωσαν φέτος Λατινικά, θα δώσουν και του χρόνου Λατινικά. Διατηρείται το ίδιο σύστημα σε όλα τα μαθήματα» εξήγησε η υπουργός Παιδείας, διεμήνυσε, ωστόσο, ότι θα γίνει μια σειρά βελτιωτικών αλλαγών στο σύστημα των Πανελλαδικών που θα έχουν άμεση ισχύ δηλαδή από την επόμενη χρονιά. Όπως διευκρίνισε «αρχικά θα προβούμε σε εξορθολογισμό της ύλης. Δηλαδή θα μειωθεί η ύλη στα μαθήματα, επειδή ήταν αχανής και αδύνατη η κάλυψή της».

Για τις άλλες δύο σημαντικές αλλαγές στις πανελλαδικές, τις οποίες πάντως είχε προαναγγείλει το τελευταίο διάστημα, ανέφερε: «Δεν θα υπάρχει κατηγοριοποίηση πράσινων και κόκκινων σχολών και θα δίνουν όλοι Πανελλήνιες. Το σύστημα ισχύει σίγουρα για τα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στη Γ’ Λυκείου, ενώ για τα παιδιά της Β’ Λυκείου, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αλλάξουμε. Θέλουμε τα πανεπιστήμια να ορίζουν τις βάσεις εισαγωγής. Για παράδειγμα το κράτος θα ορίζει μια ελάχιστη βάση, το 10. Η σχολή θα πρέπει να ορίσει εκείνη τον βαθμό εισαγωγής, που θα είναι 16, 17 όσο κρίνει εκείνη. Τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό εισακτέων».

Ερωτηθείσα για την τροποποίηση στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «καταργούμε το άσυλο βίας και ανομίας. Αποκαθιστούμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια. Θωρακίζουμε το άσυλο, θωρακίζουμε την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια» και πρόσθεσε: «Με το νέο νόμο αστυνομία και εισαγγελείς θα μπορούν να ασκούν όλες τις αρμοδιότητές τους στα πανεπιστήμια, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους. Για να επέμβει η αστυνομία πρέπει να τελείται αξιόποινη πράξη». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια. Το να σηκώσεις ένα πανό δεν αποτελεί αξιόποινη πράξη. Εμείς δεν θέλουμε να βιαιοπραγίες. Δεν θέλουμε να φοβάται κάποιος να μιλήσει σε πανεπιστημιακό χώρο επειδή κάποιος μπορεί να του επιτεθεί».

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα