back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιβολή θανάτικης ποινής εξετάζουν οι αρχές για τον μακελάρη του Τέξας

Διαβάστε επίσης

Σε βάρος του δράστη της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους στο Ελ Πάσο, στις νότιες ΗΠΑ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις.

«Η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου η εκτέλεση του κατηγορουμένου, θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Χάιμε Εσπάρσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σημειώνεται ότι στην επίθεση στο Ελ Πάσο έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα και τραυματίστηκαν 26.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, δράστης της σφαγής είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, κάτοικος προαστίου του Ντάλας.

Ο μακελάρης του Οχάιο

Στο μεταξύ περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας και για το δεύτερο αιματηρό επεισόδιο.  Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τη φωτογραφία του δράστη στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, ο οποίος άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 27.

Ο δράστης του αιματηρού επεισοδίου στο Ντέιτον στο Οχάιο των ΗΠΑ, ονομάζεται Κόνορ Μπετς, εξουδετερώθηκε «σε λιγότερο από ένα λεπτό» από την αστυνομία, όμως είχε τη δυνατότητα στην ελάχιστη τούτη διάρκεια να σκοτώσει εννέα ανθρώπους σ’ύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης  Ναν Γουέιλι.

«Σε λιγότερο από ένα λεπτό οι αστυνομικοί βρέθηκαν επί τόπου και εξουδετέρωσαν τον δράστη», πρόσθεσε η δήμαρχος, προσθέτοντας πως από τους 27 τραυματίες, οι 15 πήραν εξιτήριο σήμερα το πρωΐ.

Το χρονικό των επιθέσεων

Δύο επιθέσεις ενόπλων σε δύο πόλεις μέσα σε 13 ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 29 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση όσων είναι γνωστά για τις σφαγές αυτές, τους δράστες τους και τα κίνητρά τους.

Τι συνέβη;

Το Σάββατο το πρωί στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία του Τέξας, πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, νεαρός οπλισμένος με τουφέκι εφόδου άνοιξε πυρ στο πάρκινγκ και μέσα σε πολυκατάστημα Walmart, που προτιμά η κοινότητα των ισπανόφωνων, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26. Παραδόθηκε και έχει προφυλακιστεί.

Δεκατρείς ώρες αργότερα, στο Ντέιτον της Πολιτείας του Οχάιο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, νεαρός άνοιξε πυρ σε συνοικία του κέντρου της πόλης γεμάτη κόσμο, περί τη μία το πρωί, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας όλους 27. Ο δράστης, που χρησιμοποίησε επίσης τουφέκι εφόδου και είχε γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, είχε μαζί του κι άλλα πυρομαχικά και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σκοτώθηκε πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό από τη στιγμή που άνοιξε πυρ, από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Ποιοι είναι οι δράστες;

Στο Ελ Πάσο, δράστης είναι λευκός άνδρας 21 ετών από το Άλεν, κοντά στο Ντάλας, εννέα ώρες με το αυτοκίνητο από τον τόπο του εγκλήματος. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ονομάζεται Πάτρικ Κρούσιους. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες κατά συρροή και από πρόθεση με επιβαρυντικές περιστάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Στο Ντέιτον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ο Κόνορ Μπετς, λευκός άνδρας 24 ετών. Η αδελφή του Μέγκαν Μπετς είναι ανάμεσα στα θύματα.

Ποια ήταν τα κίνητρά τους;

Στο Ελ Πάσο η αστυνομία υποψιάζεται πως το κίνητρο ήταν το ρατσιστικό μίσος και χειρίζεται την υπόθεση ως μια ενέργεια «εγχώριας τρομοκρατίας». Διενεργεί έρευνα για το «μανιφέστο» που αποδίδεται στον δράστη και καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας».

Στο Οχάιο, ο αρχηγός της αστυνομίας Ρίτσαρντ Μπίελ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του νεαρού. «Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες σε αυτό το στάδιο για να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα που θέτει όλος ο κόσμος: “γιατί;”», είπε.

Ποια ήταν τα θύματα;

Μεταξύ των θυμάτων της σφαγής στο Ελ Πάσο, τα στοιχεία των οποίων δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα πριν ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους, συγκαταλέγονται έξι πολίτες του Μεξικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ήταν ηλικίας από 2 ως 82 ετών. Μια γυναίκα 25 ετών σκοτώθηκε για να προστατεύσει το μωρό της, δύο μηνών, δήλωσε η αδελφή της.

Στο Οχάιο, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εννέα θυμάτων του δράστη, που ήταν πέντε άνδρες και τέσσερις γυναίκες. Ανάμεσά τους έξι ήταν αφροαμερικανοί και τρεις λευκοί. Το νεότερο θύμα, η αδελφή του δράστη, ήταν 22 ετών, το γηραιότερο ήταν 57 ετών. Η επίθεση διήρκεσε πολύ λίγο. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τις αρχές, ο απολογισμός της θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαρύς.

ΗΠΑ: 246 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους  σε ένοπλες επιθέσεις

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα 246 ανθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 979 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια 246 ένοπλων επιθέσεων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Stanford Data Project, που καταμετρά ως τέτοιες όσα επεισόδια έχουν πάνω από τέσσερα θύματα (νεκρούς και τραυματίες, εκτός των δραστών) σε ένα συγκεκριμένο σημείο και σε συγκεκριμένο ελάχιστο χρόνο.

Κατά μέσον όρο, ο αριθμός αυτός στατιστικά ισοδυναμεί με πάνω από έναν νεκρό την ημέρα από επιθέσεις με όπλα, ή πιστόλια.

Πρόκειται για μία ιδιότυπη εσωτερική τρομοκρατία, που τις περισσότερες φορές έχει ως πρωταγωνιστές λευκούς ζηλωτές της θεωρίας για την υπεροχή της λευκής φυλής, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα αντίστοιχα κτυπήματα της επιλεγόμενης ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Άλλωστε και οι ομοσπονδιακές αρχές ανακοίνωσαν πως το επεισόδιο του Ελ Πάσο θα το αντιμετωπίσουν ως εσωτερική τρομοκρατία.

Το χθεσινό επεισόδιο στο Ελ Πάσο είναι μακράν το πιο θανατηφόρο εντός του έτους (20 νεκροί και 26 τραυματίες). Ακολουθεί η επίθεση στο Βιρτζίνια Μπιτς στις 31 Μαΐου (13 νεκροί και 4 τραυματίες) κι έπεται η επίθεση στις 28 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Σκόρδου στο Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας (4 νεκροί και 12 τραυματίες).

Στις ΗΠΑ η πιο αιματηρή επίθεση ήταν εκείνη τον Οκτώβριο του 2017 στο Λας Βέγκας με 59 νεκρούς και 489 τραυματίες. Το 2017 είναι επίσης και το έτος με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από θύματα ενόπλων επιθέσεων: 14.542 νεκροί.

Πάνω από 350 εκατ. όπλα κυκλοφορούν στη χώρα

Κατά τα λοιπά εκτιμάται πως στη χώρα κυκλοφορούν πάνω από 350 εκατ. όπλα, επί συνολικού πληθυσμού 327 εκατ. κατοίκων: δηλ. αντιστοιχούν πάνω από ένα όπλο ανά κάτοικο. Νομικά το δικαίωμα της οπλοκατοχής εξασφαλίζεται από τη Β’ τροπολογία του Συντάγματος, μόλο που κάθε Πολιτεία μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στην εφαρμογή της, επιτάσσοντας κανόνες για τον αριθμό και το πότε μπορεί κάποιος να φέρει όπλο.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα