back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δηλώσεις Μ. Τσαβούσογλου για τη συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα σε όλα τα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο να συνεργασθούν με την Τουρκία για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή απηύθυνε το Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Παράλληλα είπε ότι, θέλουν να δουν την Ελλάδα ως εταίρο στη βάση της αντίληψης ότι όλοι κερδίζουν για όλα τα θέματα της περιοχής.

“Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν”, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Τσαβούσογλου την κατηγόρησε για ρατσισμό απέναντι στη χώρα του και υποστήριξε ότι, «ηΗ ΕΕ ή θα απομακρυνθεί από τις δικές της αρχές και θα επιστρέψει στη ρητορική του περασμένου αιώνα ή θα γίνει ο ασθενής ή θα αναγεννηθεί. Για την δεύτερη επιλογή πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν η ΕΕ χρησιμοποιήσει διαφορετικά την ενέργεια που καταβάλλει για αποκλεισμό της Τουρκίας, η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και η ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματικός οργανισμός. Εμείς δεν θα συμμορφωθούμε με τα ελαττώματα της ΕΕ αλλά με τους στόχους που καθορίσαμε πριν από δεκάδες χρόνια. Έχουμε πάντοτε συνείδηση του ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και στενός. Δεν θα επιτρέψουμε το μεταναστευτικό και η ασφάλεια να επισκιάσει τους άλλους τομείς”, ανέφερε.

Για τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών είπε ότι επιθυμία είναι η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν προκύψει ανάμεσά τους στον άξονα της φιλίας και της συμμαχίας. “Σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ στη Συρία και να δώσουν θετική απάντηση στον αγώνα τους με τους γκιουλενιστές.

Τέλος, αναφορικά με τους πυραύλους S400 ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι το θέμα έχει λάβει λάθος διαστάσεις και πως το ζήτημα των F35 και τα σχετικά μέτρα δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας. “Βλέπουμε ότι αυτός που καταλαβαίνει το θέμα αυτό καλύτερα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τηρήσουν εποικοδομητική στάση είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στο μοντέλο συνεργασίας”, ανέφερε.

Ν. Δένδιας: Η χώρα μας παραδοσιακά κρατά κλάδο ελαίας

Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, δήλωσε ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα