back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αργεντινή επ’ αριστερά, Γουατεμάλα επί δεξία

Διαβάστε επίσης

Η συμμαχία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για την προεδρία της Αργεντινής, του Αλμπέρτο Φερνάντες, κατήγαγε ευρεία νίκη, με διαφορά 14 εκατοστιαίων μονάδων, του συνδυασμού του δεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, σύμφωνα με τα ως τώρα προκαταρκτικά επίσημα αποτελέσματα.

Ο Φερνάντες —υποψήφια αντιπρόεδρος του οποίου είναι η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ— συγκέντρωνε το 47,01% των ψήφων, ενώ η συμμαχία του Μάκρι περιοριζόταν στο 32,66% των ψήφων, με το 58,6% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Η χθεσινή ψηφοφορία χαρακτηρίστηκε γενική πρόβα, αλλά και κρίσιμη δοκιμασία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ο Μάκρι αναγνώρισε την καθαρή ήττα του, κάνοντας λόγο για μια «άσχημη ημέρα» για τη συμμαχία του.

Βάσει του συστήματος που υιοθετήθηκε το 2009 και αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αργεντινής, διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε όλα τα πολιτικά κόμματα, την ίδια ημέρα, σε πανεθνική ψηφοφορία. Παρότι η ψήφος είναι υποχρεωτική, η εκλογική διαδικασία συνιστά περισσότερο δημοσκόπηση ευρείας κλίμακας χωρίς πρακτικό πολιτικό αντίκρυσμα, αφού οι υποψήφιοι έχουν ήδη οριστεί από τα κόμματά τους.

Κέρδισε η Δεξιά στην Γουατεμάλα

Ο δεξιός υποψήφιος Αλεχάντρο Γιαματέι εξελέγη χθες Κυριακή επόμενος πρόεδρος της Γουατεμάλας, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, βάσει των ως τώρα — ακόμη προκαταρκτικών — αποτελεσμάτων, που όμως δεν είναι «αντιστρέψιμα».

Με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο Δρ. Γιαματέι πιστώνεται το 58,7% των ψήφων, βάσει της καταμέτρησης που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Supremo Electoral, TSE), η εκλογική επιτροπή της χώρας.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του οποίου ήταν υποψήφια η Σάντρα Τόρες, που είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αναγνώρισε την ήττα της πρώην πρώτης κυρίας.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα