back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνω από 100 τα φάρμακα που λείπουν μόνιμα από τα φαρμακεία

Διαβάστε επίσης

Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο, τα φάρμακα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια και όχι παροδική έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων αυξήθηκαν κατά 20% φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 117 έναντι 98 τον Μάιο.

Αν και το φαινόμενο αφορά αρκετές ευρωπαικές χώρες, στην Ελλάδα είναι πιο έντονο λόγω των χαμηλών τιμών των φαρμάκων, γεγονός που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων οι οποίες συνδέονται με ελλείψεις από την εγχώρια αγορά.

Από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν φάρμακα σχεδόν από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΦ.

Τον Ιούλιο έλειπαν 68 φάρμακα για διάφορες παθήσεις, 24 νοσοκομειακά φάρμακα, 7 εμβόλια και 18 εισαγόμενα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για να ελεγχθεί το διαχρονικό φαινόμενο των ελλείψεων, ο ΕΟΦ απαγορεύει κατά καιρούς τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων προς άλλες χώρες. Η δραστηριότητα αυτή είναι νόμιμη και η αξία των φαρμάκων που επανεξάγονται ξεπερνά ετησίως τα 350 εκατομμύρια ευρώ, καθώς στις χώρες όπου καταλήγουν τα φάρμακα που εχουν αγοραστεί στην Ελλάδα μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια. Υπάρχουν περιπτώσεις ελληνικών φαρμάκων που στη χώρα μας κοστίζουν 2-3 ευρώ και σε άλλες ευρωπαικές χώρες πωλούνται για 100 ευρώ!

Τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν εξαγωγές περίπου 20 εκατομμυρίων συσκευασιών .

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι παράλληλες εξαγωγές η αιτία των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα μας. Μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής, σε απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης ή και σε διακοπή της κυκλοφορίας ενός φαρμάκου στην Ελλάδα για οικονομικούς λόγους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα