back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στον Υμηττό

Διαβάστε επίσης

Εν τω μεταξύ, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στον Υμηττό, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα από την πλευρά της Παιανίας, καίγοντας ένα σπίτι και προκαλώντας ζημιές σε άλλα τρία.

Συνολικά, κάηκαν 300 στρέμματα, δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Οι άνδρες του ανακριτικού της πυροσβεστικής συγκεντρώνουν μαρτυρίες μετά τις καταγγελίες ότι ακούστηκε έκρηξη πριν την έναρξη της πυρκαγιάς.«Τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα στις 3 και το πρωί, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία, εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων, έφτασε στην κορυφογραμμή, η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν, το κράτος είναι εδώ» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική» σημείωσε.

Η φωτιά έφτασε στις κεραίες, όπου προξένησε ζημιές με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σε επιφυλακή πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Ελαφόνησο, όπου έχει καεί το 25% του νησιού. Ωστόσο, «ο κόσμος μπορεί να επιστρέψει για τις διακοπές του»,τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου, Σταύρος Δελληγιαννίδης.

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στις περιοχές Γλυκορρίζι και Αετός, του δήμου Τριφυλίας. Η φωτιά στο Γλυκορρίζι καίει αγροτοδασική έκταση και στο σημείο επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και πέντε αεροπλάνα, τύπου «Πετζετέλ».

Η δεύτερη φωτιά έχει εκδηλωθεί σε γεωργική έκταση στην περιοχή Αετός, όπου 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα προσπαθούν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Αρτα – Επιχειρούν ισχυρές εναέριες δυνάμεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε δασική έκταση στη θέση πλατύ Κομποτίου Αρτας. Στην επιχείρηση για τον περιορισμό και την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ισχυρές είναι και οι δυνάμεις που επιχειρούν από αέρος. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες. Την ίδια ώρα από αέρος επιχειρούν ένα αεροσκάφος, δύο πετζετέλ και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσίας, τη συνδρομή της παρέχει και μια υδροφόρα ΟΤΑ.

Πολύ υψηλός  κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα και αύριο

Σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στην Αττική και σε μερική στην υπόλοιπη χώρα, καθώς πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα και αύριο σε πολλές περιοχές. Για πολύ υψηλό κίνδυνο (επίπεδο 4) εκδήλωσης πυρκαγιάς αύριο, Τρίτη 13 Αυγούστου, σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σκύρο, Σποράδες, Λήμνο, Σαμοθράκη,Έβρο, Κορινθία και Αργολίδα, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνεχίζεται η ζέστη

Συνέχιση των υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα έως και την Τετάρτη προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, με το θερμόμετρο να αγγίζει κατά τόπους σε νησιά Ιουνίου, Ήπειρο, Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 35 βαθμούς, στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 39, στα δυτικά ηπειρωτικά από 19 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 36, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 33 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 19 έως 34 βαθμούς, ωστόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 βαθμούς, ενώ στις Σποράδες στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Oι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 και τοπικά στη Νότια Εύβοια και στις Κυκλάδες έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά οι μέγιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς.

Δημήτρης Πέρρος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα