back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δ.Ε. Μεσσαπίων – Ενεργοποιείται το σύστημα «Κοπέρνικος» για τις φυσικές καταστροφές (upd)

Διαβάστε επίσης

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια.

Νωρίτερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης την Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Εσπευσμένα στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αργότερα βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου και ενημερώθηκε για την μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει την Εύβοια. Στην Εύβοια, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, έχει μεταβεί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.  Στην Ελλάδα θα βρίσκεται την Τετάρτη  ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια που ξέσπασε τα ξημερώματα και κατακαίει δάσος Νatura. Eνισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης.

Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

40 νέες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Τουλάχιστον 40 νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη  χώρα το τελευταίο 24ωρο, με πιο σημαντικές στη Θάσο και στην Θήβα. Στο «κόκκινο» από το πρωί και η Αττική καθώς λόγω του πυκνού καπνού που μεταφέρεται από την Εύβοια η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.  Πολύ βελτιωμένη η κατάσταση στην πρωτεύουσα από το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο δεν αναμένεται αποπνικτική βραδιά για την πόλη. Στα ύψη οι τιμές των ρύπων σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα της PANACEA. Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπ. Υγείας.

Πηγή: Chris Papadopoulos

22:32 Η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης πριν τα Ψαχνά απέδωσε, σταματώντας το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια

22:28 Για «νύχτα μάχης» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ενώ μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συντονιστικό στα Ψαχνά προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση

21:50 Με εντολή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας η Υπηρεσία Copernicus («Κοπέρνικος») της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη χαρτογράφηση της έκτασης που καταστράφηκε και τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια

21:40 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης θα επισκεφθεί την Τετάρτη το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και θα συναντηθεί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια.

21:14 Στην Εύβοια, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, έχει μεταβεί ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης

21:07 Αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα

20:52 Οι άνεμοι στην περιοχή έπεσαν κάπως, ωστόσο οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνουν καθώς γίνονται πλέον μόνο από το έδαφος, επειδή τα εναέρια μέσα αποχώρησαν λόγω του σκότους

20:44 Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής το μέτωπο της φωτιάς έφτασε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ τα 11,5 χιλιόμετρα

20:31 Eκτεταμένες ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες έχουν ζώσει τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός

20:19 Αντιπυρική ζώνη πριν την πόλη των Ψαχνών για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στη διάρκεια σύσκεψης που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στα Ψαχνά Ευβοίας με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου

20:12 Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τα Κέντρα Υγείας της περιοχής καθώς και το ΕΚΑΒ Εύβοιας.

19:51 Συντονισμός δημάρχου Αθηναίων Γ. Μπρούλια και υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου για την αποστολή 2.500 μπουκαλιών δροσερού νερού και χυμών στους πυροσβέστες στην Εύβοια

19:32 Στη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες, αλλά και σήμερα στη μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην κεντρική Εύβοια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

18:53 Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στην Εύβοια

18:48 Άφιξη του πρωθυπουργού στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος

18:30 Την ποινή των ισοβίων για τους εμπρηστές δασών ζητά η Ελληνική Λύση

18:24 Χρ. Στυλιανίδης: Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια

17.45 Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ δημιουργούν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών

17.32 Αεροπλάνα από Κροατία και Ιταλία ξεκινούν για την Ελλάδα μετά από αίτημα συνδρομής στον ευρωπαϊκό οργανισμό πολιτικής προστασίας

17.17 Ένας εθελοντής της πολιτικής προστασίας μεταφέρθηκε με  εγκαύματα στα άκρα στο ΚΑΤ 

17.10 Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

17.05 Σε διαδικασία εκκένωσης και το χωριό Πλατάνα μετά το Μακρυμάλλη, το Κοντοδεσπότι και τον Σταυρό

17.01 Νέα πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγα λεπτά στην Εύβοια στην περιοχή Καστανιώτισσα στην Ιστιαία.

16.59 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δημοτική Ενότητα του δήμου Δίρφης Μεσσαπίων, στην Εύβοια

16.47 Στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

16.35 Οι φλόγες κατευθύνονται νότια, νοτιοδυτικά – Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

16.15 Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός – Θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

16.00 Λόγω των πυκνών καπνών από την πυρκαγιά στην Εύβοια, επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα.

15.40 Αυτή την ώρα εκκενώνεται και το χωριό Σταυρός. Έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, άλλα και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου στο Μακρυμάλλη. Πούλμαν μεταφέρουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενωθήκαν στα Ψαχνά, κοντά στη θάλασσα.

15.13 Εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια.

14.52 Οι πρώτες φλόγες πλησίασαν το χωριό Μακρυμάλλη. Στην περιοχή ο καπνός είναι πολύ πυκνός και εμποδίζει τα εναέρια μέσα να κάνουν στοχευμένες ρίψεις νερού. Με βάση τον σχεδιασμό, ισχυρή πυροσβεστική δύναμη περιμένει τις φλόγες στην άκρη του χωριού προκειμένου να την ανακόψει.

14.50 Στα δύο χωριά βρίσκονται αστυνομικοί, πυροσβέστες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους το χρειαστούν.

14.45 Ολοκληρώθηκε η εκκένωση των δύο χωριών στην Εύβοια. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι κατευθύνθηκαν σε ασφαλή σημεία. Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένοι που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Σημειώνεται ότι, όσοι ηλικιωμένοι βρίσκονταν στην περιοχή απομακρύνθηκαν νωρίτερα το πρωί.

14.25 Εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι στην Εύβοια, καθώς υπάρχουν φόβοι για επέκταση της πυρκαγιάς στους οικισμούς. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, οι φλόγες βρίσκονται σε απόσταση, ωστόσο, λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων, εκτιμήθηκε ότι, οι κάτοικοι θα έπρεπε να μεταφερθούν σε ασφαλέστερη περιοχή.

Εκκένωση στο χωριό κοντοδεσποτη η κατάσταση είναι πραγματικά απερίγραπτη

Gepostet von Adventure Evia am Dienstag, 13. August 2019

14.16 Σε εξέλιξη η φωτιά στη Θήβα, όπου στο έργο κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ περιοδικά χρησιμοποιούνται και εναέρια μέσα.

14.15 Πολύ καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στη Θάσο, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στο σημείο επιχειρούν 73 πυροσβέστες με 25 οχήματα.

14.14 Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Εύβοια, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον Αθήνα 9.84. Στο σημείο γίνονται έλεγχοι από το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικού. Όπως είπε ο κ Βαρθακογιάννης, υπάρχει αισιοδοξία, με βάση τα στοιχεία που λαμβάνουν από την Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι, το απόγευμα θα μειωθεί η ένταση των ανέμων κι έτσι θα βοηθηθούν οι πυροσβέστες στο έργο κατάσβεσης.

[su_slider source=”media: 121181,121178,121183,121179,121182,121180,121184″ width=”700″ height=”460″ title=”no”]

Οι άνεμοι και το δύσβατο της περιοχής δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν στον Πρόδρομο της Βοιωτίας οι πυροσβέστες καθώς μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο χωρίς να καούν ποιμνιοστάσια τα οποία ήταν σε άμεσο κίνδυνο (ούτως ή άλλως πρόλαβαν να τα εκκενώσουν), αλλά το δεύτερο μέτωπο που παραμένει ενεργό κινείται προς στον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο του εμπρησμού

Αξίζει να σημειωθεί το Εγκληματολογικό της Πυροσβεστικής ξεκίνησε έρευνα για την έναρξη της φωτιάς καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο σχετικά με την ώρα που ξέσπασε η φωτιά όσο και σχετικά με το σημείο από όπου ξεκίνησε.

 

Θήβα: H φωτιά κατευθύνεται προς τον Κορινθιακό κόλπο

Στη Θήβα η πυρκαγιά που μαίνεται από νωρίς το πρωί σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, έχει περάσει σε αγροτοδασική περιοχή του Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Σύμφωνα με τον κ. Καρακάντζα «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ ο κ. Καρακάντζας «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε. Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη». Σύμφωνα με του ειδικούς η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.

Εν τω μεταξύ, καθ’ οδόν για τα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πετάει με ελικόπτερο μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Ενισχύονται οι δυνάμεις

Πριν από λίγο ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από όμορες περιφέρειες ενώ σε εξέλιξη είναι κινητοποίηση για περαιτέρω μεταφορά δυνάμεων από άλλες περιοχές.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης η κατάσβεση της φωτιάς είναι δύσκολη λόγω του ανάγλυφου της περιοχής.  Σημείωσε ότι η επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή έχει εισηγηθεί να γίνει ενημέρωση στους κατοίκους των οικισμών Σταυρό και Κοντοδεσπότι για πιθανότητα οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσής τους.

Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Κλειστοί οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή, ενώ έντονη είναι  η οσμή από την πυρκαγιά και στην Αττική.

 

«Η φωτιά εξακολουθεί να καταστρέφει πυκνό δάσος. Θέλω να πιστεύω ότι αν κοπάσει ο άνεμος θα καταφέρουμε να τη θέσουμε υπό έλεγχο. Δεν υπάρχει κίνδυνος για τους οικισμούς», είπε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς. Τόνισε ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση με επίγειες δυνάμεις από το βράδυ όταν εκδηλώθηκε η φωτιά και με το πρώτο φως σηκώθηκαν και τα πτητικά μέσα συνεισφέροντας στην κατάσβεση.

Τέλος η πυρκαγιά στο Πλατύ Κομποτίου Άρτας, εξακολουθεί να καίει δασική έκταση.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στη Θάσο

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε λίγο πριν από τη μία μετά το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε δασική έκταση στα Κοίνυρα, νότια της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος, δίπλα σε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση όλων των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε, ενδεχόμενο που ανησυχούσε τους εμπλεκόμενους φορείς λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν στο νησί τα τελευταία 24ωρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική το τελευταίο 24ωρο έχουν εκδηλωθεί 72 δασικές πυρκαγιές.

Εξάλλου, πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς, στις περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βόρειου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Και σήμερα εφαρμόζεται το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και  δάση που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς, είναι κατηγορίας 4 ή 5. 

Δείτε το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1161210817079103494

 

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα