back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού στο εξωτερικό και η ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Επιστροφή στην κανονικότητα για την κυβέρνηση από σήμερα, μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου, η οποία ούτως ή άλλως διακόπηκε για τον πρωθυπουργό και τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Στο επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει και τα πρώτα του επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό. Μετά την επίσκεψη στην Κύπρο, καθιερωμένο πρώτο ταξίδι για κάθε νέο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί το Βερολίνο έπειτα από πρόσκληση της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Πριν από την συνάντηση με την κ. Μέρκελ, στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Μακρόν : Στο πλευρό της Ελλάδας

Η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχθεί το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη «για να συζητήσουν το σύνολο των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων, καθώς και εκείνων που σχετίζονται με την ανατολική Μεσόγειο».

«Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις…Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη…μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη (του Έλληνα πρωθυπουργού) στην Κύπρο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Στις 2-3 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός  θα μεταβεί στην Χάγη, όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε.

Μετά τις πρώτες διεθνείς επαφές του, ακολουθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 7 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.
Την επομένη, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, στις 24-27 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Με «βαλίτσα» γεμάτη μεταρρυθμίσεις και επενδυτικά κίνητρα

Στη «βαλίτσα» του πρωθυπουργού, που επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά τις συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες βρίσκονται και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως του «Ελ. Βενιζέλος» και των ΕΛΠΕ.

Το Μαξίμου θέλει να καταδείξει με αυτά τα δύο νομοσχέδια ότι, δεν θα αναλωθεί σε μία μεταρρυθμιστική ρητορική αλλά πως είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε μέτρα που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων και οδηγούν σε μείωση της φορολογίας.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται άμεσα η εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό ενώ στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας προωθήθηκαν οι τροπολογίες Βρούτση για τα εργασιακά.

Επί της ουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στις συναντήσεις με Μακρόν και Μέρκελ ζητώντας άμεσες απαντήσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά για να παρουσιάσει τη βεντάλια των πολιτικών του και να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να τη διεκδικήσει σε δεύτερο χρόνο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η στρατηγική, που θα ακολουθήσει στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός, προκειμένου «η χώρα να παραμείνει πάνω στο κύμα», όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, είναι «χτίζουμε αξιοπιστία για να μπορούμε να διεκδικούμε δυνατά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα