back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις για την υπουργική απόφαση που αφορά στο κυνήγι

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις πυροδοτεί η ρυθμιστική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το πως ασκείται το κυνήγι στη χώρα μας

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει λόγο για απόφαση παρωδία, η οποία αγνοεί το Διεθνές Σχέδιο Δράσης για την προστασία του τρυγονιού αλλά και άλλων απειλούμενων Ειδών. Επίσης επισημαίνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί το σύστημα των κλιμακωτών ημερομηνιών, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Το τρυγόνι

Να υπενθυμίσουμε ότι στο Διεθνές Σχέδιο Δράσης για την προστασία του τρυγονιού, στο οποίο συμμετείχαν δεκάδες μέλη της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προταθεί ήδη από το Μάιο του 2018 η προσωρινή απαγόρευση της θήρας του πανευρωπαϊκά. Στη νέα ρυθμιστική απόφαση του ΥΠΕΝ μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό.

Απειλούμενα είδη

Πέρα από το Τρυγόνι, συνεχίζεται η θήρα ειδών όπως η Ψαλίδα, παρόλο που τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τεκμηριώνουν την έντονη πληθυσμιακή κάμψη του είδους στην Ελλάδα. Σημειώνεται επιπλέον ότι όχι μόνο η Ψαλίδα αλλά και άλλα είδη για τα οποία το ΥΠΕΝ επιτρέπει τη θήρευση, όπως η Σαρσέλα, το Γκισάρι, το Σφυριχτάρι, η Καλημάνα και η Κοκκινότσιχλα έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της ΕΕ με την ένδειξη «Τρωτό».

Κλιμακωτές ημερομηνίες θήρευσης

Ως προς το θέμα της διατήρησης του συστήματος των κλιμακωτών ημερομηνιών η περιβαλλοντική οργάνωση κάνει λόγο για παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Το κυνήγι των πουλιών συνεχίζει να μην έχει ενιαία λήξη, ενώ εξακολουθεί να ασκείται πέραν της 31ης Ιανουαρίου, κατά την περίοδο που ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τους τόπους αναπαραγωγής.

Το Γκισάρι συγκαταλέγεται στα είδη που έχουν ενταχθεί στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ε.Ε. με την ένδειξη «Τρωτό», ωστόσο το κυνήγι τους εξακολουθεί να επιτρέπεται

«Η πολιτική ηγεσία διαχρονικά δείχνει μια σχετική ατολμία για την προστασία του Τρυγονιού» αναφέρει στον Αθήνα 9.84 ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Γιώργος Σγούρος τονίζοντας ότι «προκαλεί, απορία πως μπορεί να αγνοούνται οι συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία προς εύνοια συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας».

«Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο προδικαστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

«Πρόκειται για ημίμετρα που ομολογούν, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Εμείς θα εξαντλήσουμε ότι διαθέσιμο μέσο έχουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και του ρόλου μας ως ένα εποπτικό όργανό της κοινωνίας των πολιτών» προσθέτει ο κ. Σγούρος. «Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο προδικαστικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει ξεκινήσει ήδη προδικαστική διαδικασία για την Γαλλία και την Ισπανία αναφορικά με τα ελλειπή μέτρα για την προστασία συγκεκριμένα του τρυγονιού, του οποίου ο πληθυσμός απειλείται με κατάρρευση».

Το ΥΠΕΝ

Από τη πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνεται, ότι η μείωση του ημερήσιου ορίου κάρπωσης κατά δύο τρυγόνια είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι τη διεξαγωγή οριστικής μελέτης για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα