back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

56 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με δεκάδες πυρκαγιές να έχουν ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της. Νέα Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας. Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων, στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας σε δασική περιοχή και μία ακόμη σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων.

56 δασικές πυρκαγιές  το τελευταίο 24ωρο

Από χθες, στις 19:00, έως απόψε, την ίδια ώρα, εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, 56 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Συνολικά επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Επίσης, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των περιφερειών και των ΟΤΑ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο.

Εκκένωση ξενοδοχείων στη Σάμο

Καλύτερη είναι η «εικόνα» της φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Μεσόκαμπος, στη Σάμο.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο βρίσκεται σε δύσβατο ορεινό σημείο και το δεύτερο στην παραλία της Γλυκόριζας. Τα δύο μέτωπα διαχωρίζονται από την επαρχιακή οδό, η οποία ενώνει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς τέσσερις αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρου.

Σημαντική ήταν – μέχρι τις 20.00 – και η συμβολή των εναέριων μέσων, καθώς τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσόκαμπος Σάμου, ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς  εκκενώθηκαν προληπτικά πέντε ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία, τουρίστες από πέντε ξενοδοχεία της περιοχής και κάτοικοι του Μεσόκαμπου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς και 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης. Επίσης, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες με Super Puma, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες με C130. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Πάντως, τις προσπάθειες κατάσβεσης, στις οποίες συμμετείχουν δεκάδες εθελοντές, δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Ο δήμαρχος του νησιού, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης για πέντε ξενοδοχεία.

Μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα

Στο μεταξύ δασική πυρκαγιά μένεται στα Κύθηρα στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας (κοντά στο Καλαδί) με κατεύθυνση Νοτιοανατολικά προς Κομπονάδα.
Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου, κάτω υπό αδιεκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, σε δυσπρόσιτη περιοχή, με χαμηλή δασική βλάστηση.
Η πρόσβαση στο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν μπορούν να πλησιάσουν κοντά οχήματα της πυροσβεστικής.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν όλες οι δυνάμεις του Τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, εθελοντές πυροσβέστες, ένα χωματουργικό μηχάνημα, που προσπαθεί να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο και κάτοικοι της περιοχής.
Σε περίπου μισή ώρα από τώρα, αναμένεται με πλωτό του Λιμενικού Σώματος στο νησί, 12μελές πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής από την Λακωνία, για να συνδράμει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς.
Οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν τις επιχειρήσεις, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ η ώρα και το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά δημιουργούν πολλά ερωτημάτικά για τα αίτια εκδήλωσής της.

Στ μεταξύ το Ο/Γ Πορφυρούσα θα εκτελέσει έκτακτο δρομολόγιο από τη Νεάπολη προς τα Κύθηρα, ώστε να μεταφέρει τις πυροσβεστικές δυνάμεις που θα καταφθάσουν στο νησί με οχήματα και προσωπικό

Στον Ασππρόπυργο

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στον Ασπρόπυργο, σε δασική έκταση στην Περιφερειακή Λεωφόρο Αιγάλεω, κοντά στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 2 ελικόπτερα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή από την πυρκαγιά, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Εν τω μεταξύ δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε, πριν από λίγο, στην 5η έξοδο της λεωφόρου ΝΑΤΟ.

Οι πυροσβέστες, που κατευθύνονταν προς την περιφερειακή του Αιγάλεω για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στο σημείο, διακομίστηκαν για προληπτικούς λόγους σε νοσοκομείο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή Αιγάλεω, ενώ η κυκλοφορία εκτρέπεται στη διασταύρωση με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ και στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διυλιστηρίων.

Σε εξέλειξη είναι πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Γυθείου Λακωνίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 13 #πυροσβέστες με 6 οχήματα, 2 PZL και 1 Ε/Π.

Επίσης σε εξέλιξη, παρουσιάζοντας ωστόσο καλύτερη εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι και η πυρκαγιά στην περιοχή της Βάρδας Ηλείας, που καίει σε γεωργική κυρίως έκταση. Δεκαπέντε οχήματα με 32 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 10 ανδρών επιχειρούν τον πλήρη έλεγχό της με τη βοήθεια τριών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου.

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί και στη Μεσσηνία, σε δασική έκταση στην περιοχή Τσουκαλέικα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και από αέρος 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Βασιλικά Σαλαμίνας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Ριόλου στην Δυτική Αχαϊα, η οποία πάντως δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ μετά τις τέσσερις το απόγευμα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 19 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 μηχάνημα έργου της Περιφέρειας. Τις προσπάθειες κατάσβεσης ενισχύουν, από αέρος, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Ροιδοβούνι, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων. Στο σημείο επιχειρούν 13 πυροσβέστες με έξι οχήματα, όπως και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει μία υδροφόρα του δήμου. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Νέα δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, αυτή τη φορά στην περιοχή Βροντερό, στη Φλώρινα.

Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και τέσσερες ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Από αέρος συνδράμουν 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Στην Κέρκυρα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή Κρητικά, στην Κέρκυρα. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με στόχο την αποφυγή των αναζωπυρώσεων.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν 34 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, δύο οχήματα του δήμου και μία υδροφόρα. Από αέρος συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νωρίτερα σήμερα υπό έλεγχο ετέθησαν οι πυρκαγιές στον Διόνυσο, τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και το Λακκί στη Λέρο. Ειδικότερα για την πυρκαγιά στη Λέρο, συνελήφθη και κατηγορείται για εμπρησμό ένας 20χρονος αλλοδαπός ο οποίος κατοικεί στο νησί. Ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω.

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα