back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΑΛΛΙΑ: Συναγερμός για τις αυτοκτονίες αστυνομικών

Διαβάστε επίσης

47 αυτοκτονίες αστυνομικών έχουν καταγραφεί στην Γαλλία από τις αρχές του έτους, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση αλλά και στα συνδικαλιστικά όργανα των σωμάτων ασφαλείας.

Τέσσερις γυναίκες και 43 άντρες αστυνομικοί, έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, αριθμός που αντιστοιχεί σε μία αυτοκτονία κάθε πέντε ημέρες κατά μέσο όρο. Οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται με τα υπηρεσιακά όπλα των αστυνομικών, στο σπίτι τους και ενώ δεν βρίσκονται σε υπηρεσία.

Το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε το σαββατοκύριακο και είχε θύμα μία 27χρονη γυναίκα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα, οι αυτοκτονίες αστυνομικών, δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τις 20 κάθε χρόνο, ποσοστό που θεωρούνταν “φυσιολογικό”.

Τα συνδικάτα ζητούν επίμονα από την πλευρά της κυβέρνησης να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο κατά των αυτοκτονιών ενώ κάνουν έκκληση στον ίδιο τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναλάβει πρωτοβουλίες για το θέμα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την ίδρυση ενός “πυρήνα έγκαιρης προειδοποίησης αυτοκτονιών” που θα ενισχύει την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών. Ήδη 90 εξειδικευμένοι ψυχολόγοι εργάζονται για την στήριξη των μελών των σωμάτων ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, οι αυτοκτονίες δείχνουν να συνδυάζονται με προσωπικά προβλήματα των αστυνομικών όπως οικογενειακά δράματα, πρόσφατα διαζύγια, κατάθλιψη ή σοβαρή ασθένεια. Τα συνδικάτα ωστόσο επισημαίνουν ότι σοβαρό ρόλο παίζει και η επαγγελματική πίεση και οι πολλές ώρες εργασίας που συχνά, όπως σημειώνουν, απομονώνει τους ανθρώπους και τους απομακρύνει από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλοι παράγοντες που δείχνουν οι έρευνες είναι η αύξηση των εντάσεων στον κοινωνικό περίγυρο των αστυνομικών καθώς έχουν στοχοποιηθεί στην κοινωνία, κυρίως μετά την κρίση των “κίτρινων γιλέκων” όπου πήραν τον ρόλο του “εχθρού των πολιτών”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα