back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε ύφεση η φωτιά στη Νέα Μάκρη – Υπόνοιες για εμπρησμό

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή και οι ρίψεις από αέρος συνεχίζονται, καθώς η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι πρόκειται για την έβδομη φωτιά τις τελευταίες εννέα ημέρες στη συγκεκριμένη περιοχή.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στα εννέα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, ενώ συνδράμουν υδροφόρες. Να τονίσουμε ότι είναι η έβδομη φωτιά στην περιοχή μέσα σε εννέα ημέρες.

Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να προλάβουμε πριν να δυναμώσουν οι άνεμοι» κατέληξε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστια κινητοποίηση» των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και εξήρε την άμεση αντίδραση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Θέλω να τους συγχαρώ. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε χειρότερα και ότι η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μέσα στην ημέρα» ανέφερε.

Υπόνοιες για εμπρησμό

Τόσο ο υπουργός όσο και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης  αλλά και κάτοικοι της περιοχής αφήνουν σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς αρκέστηκε να πει πως «εκδηλώθηκε στις 2.30 τη νύχτα και εξελίχθηκε  σε δύο μέτωπα». «Αυτό καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει».

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων», ανέφερε ο  ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές.

Νίκος Σπαής:  Είναι καθαρά εμπρησμός

Για ξεκάθαρο εμπρησμό κάνε λόγο ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Σπαής. Όπως είπε στο τηλεοπτικό σταθμό Open ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, το διπλό μέτωπο, που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά και η ώρα που ξέσπασε η φωτιά, «δεν αφήνουν άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού».
Σύμφωνα με τον κ. Σπάη, «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση , είτε από κηλίδωση είτε από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Σε ετοιμότητα κάτοικοι και πυροσβεστική

Η κινητοποίηση ήταν άμεση ενώ από νωρίς οι κάτοικοι σε Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα βρίσκονταν σε ετοιμότητα σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική, κάτι το οποίο αποφευχθεί.

«Έχουν εκκενωθεί προληπτικά 3 σπίτια», δήλωσε στον Αθήνα 9. 84 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ενώ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο εκκένωσης με τη συνεργασία της αστυνομίας. «Έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των περιοχών πόρτα-πόρτα ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα», τόνισε στο σταθμό μας.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 98 πυροσβέστες με περισσότερα από 100 οχήματα, πεζοπόρες ομάδες, υδροφόρες του δήμου και άλλες γειτονικών περιοχών καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας  στη μάχη με τις φλόγες συμμετέχουν 2 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα