back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ του Σαββάτου από το Βελλίδειο.

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη

«Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στην 84η ΔΕΘ. Υπογράμμισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει.

«Είχαμε δεσμευτεί πως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά που της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι μια πολιτική με βάσει τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων. Δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη, που θα έρθει μέσω επενδύσεων και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν υψηλούς μισθούς», σημείωσε.

Η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης

«Επιμένω στην εκτίμηση μου ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης της επόμενη τριετία. Δεν συμμερίζομαι τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία και εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι ένα αποτέλεσμα, είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο. Έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας να διεκδικήσουμε την μείωση των πλεονασμάτων. Ήδη έχει συζητηθεί ανεπίσημα και πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουν τον οικονομικό χώρο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας».

Η απλή αναλογική είναι καταστροφική

«Η συνταγματική αναθεώρηση θα εκκινήσει το Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Δεν θα συνδέσω αλλαγές του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Επιμένω στην άποψή μου ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική.

Για την Τουρκία

«Το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος μας», υπογράμμισε ο  πρωθυπουργός. «Στα τέλη Σεπτεμβρίου έχω πρόθεση να συναντήσω τον Ερντογάν. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε με την Τουρκία».

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 84ηςς ΔΕΘ, λέγοντα. Επισήμανε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση και πρόσθεσε: «Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ, γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στη διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας».

Για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και πως είναι θέμα ευρωπαϊκό.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι και το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και πως η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δισ. για το μεταναστευτικό.

Συμφωνία Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν. “Αυτή τη διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στη Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε παράλληλα για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία. Τέλος, σημείωσε πως δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει.

Για τη ΔΕΗ

«Η κυβέρνηση κληρονόμησε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός . «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί, γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση, όταν κάποιοι προειδοποιούσαν» προσέθεσε.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης και να εξυγιανθεί και κάποια στοιχεία της θα πουληθούν.  «Θέλω τη ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα», τόνισε.

Δάνεια – ΔΝΤ

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση και πρόσθεσε ότι “είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση”.

Ολη η τετραετία
Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης είπε ότι “η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια”.

Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από τη διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

Αποφάσεις για τα αναδρομικά
Διαβεβαίωση προς τους συνταξιούχους ότι «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά» έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου, συμπλήρωσε.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο δίνει μάχη που κάποια στιγμή θα την χάσει, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ. Πρόσθεσε ότι “δεν απεμπολεί η Ελλάδα κανένα δικαίωμα στα γλυπτά του Παρθενώνα. Μας ασκήθηκε όμως και κακοπροαίρετη κριτική που ταυτίστηκε με τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Σε καμία περίπτωση δεν θα αποδυναμωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα για επιστροφή των γλυπτών”.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί

Εντός του μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός . “Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων ξένων προιόντων”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε όσους παρανομούν: “θα είμαστε αμείλικτοι”.

Το μεταναστευτικό

Η ΕΕ πρέπει να κάνει πράξη την πολιτική της για αλληλεγγύη και συνυπευθυνότητα στο μεταναστευτικό, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε ότι είναι σύνθετο θέμα που συνδέεται με τη Σένγκεν και με τη φύλαξη των συνόρων ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε, αναφορικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για το μεταναστευτικό ότι “θα ευχόμουν να είναι ακριβής η δήλωση του Τούρκου πρέσβη, αλλά τον διαψεύδει ο πρόεδρός του, αλλά και η πραγματικότητα που δείχνει ότι υπάρχει χαλαρότητα”.

Σωφρονιστικό σύστημα

Για τον σωφρονισμό ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπινες φυλακές. Οι φυλακές Κορυδαλλού θα φύγουν από εκεί. Υπάρχει πρόταση να μετεγκατασταθούν στον Ασπρόπυργο, μακριά από τον αστικό ιστό.

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση  και πρόσθεσε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν από συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

112

Το 112 στην πλήρη του ανάπτυξη θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και η απόφαση για την αποστολή των sms θα λαμβάνεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είπε ο πρωθυπουργός. Το νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα είναι πλήρως έτοιμο στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, συμπλήρωσε.

Σχετικα με τον Ποινικό Κώδικα, σημείωσε: Θέλουμε να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Α εξάμηνο 2015 – ταινία Γαβρά

Ερωτηθείς για το αν θα δει την ταινία του Γαβρά ο κ. Μητσοτάκης είπε: Θα δω την ταινία του κ. Γαβρά αν και πιστεύω ότι θα είναι μονομερής η θέαση των πραγμάτων, θα με ενδιέφερε πολύ να δω αν στην ταινία του θα εμφανίζονταν και άλλα πρόσωπα εκείνων των ημερών, όπως ο κ. Καμμένος και ο κ. Πετσίτης.

Εαν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τόσο πολύ να συζητήσει το θέμα του πρώτου εξαμήνου του 2015 ας καταθέσει ο ίδιος μια πρόταση για εξεταστική επιτροπή σημείωσε και πρόσθεσε: Η χώρα διασύρθηκε διεθνώς από την “περήφανη διαπραγμάτευση” .

ΒΟΑΚ

Στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι είναι προσωπική του δέσμευση και θα γίνει. Το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ατελές και πολύ πρόχειρο, είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: Θα μελετήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης αυτού του αυτοκινητοδρόμου και ενδεχομένως να αξιοποιήσουμε έσοδα από επεκτάσεις άλλων συμβάσεων παραχώρησης για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο έργο το οποίο είναι ένα έργο πνοής για την Κρήτη.

Δημοσκοπήσεις

Δεν πρόκειται να επιτρέψω στον εαυτό μου εφησυχασμό επειδή είναι καλές σήμερα οι δημοσκοπήσεις και αύριο μπορεί να είναι λιγότερο καλές γιατί αυτή είναι η φύση τους, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε: Το πόδι μας θα είναι διαρκώς πατημένο στο γκάζι και όχι στο φρένο.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης του για τους επόμενους 12 μήνες, και δεσμεύτηκε πως στην επόμενη διοργάνωση θα προχωρήσει σε δημοκρατική λογοδοσία για τα πεπραγμένα.

Προσλήψεις

Οι προσλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαγγελίες είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και συνεχίζοντας σημείωσε: Είπαμε ότι προχωράμε άμεσα σε προσλήψεις σε υγεία, ασφάλεια και ανάλογα με τις δυνατότητές μας θα προχωρήσουμε και σε προσλήψεις στην Παιδεία.

Δεν θα είμαστε στον κανόνα 1 προς 5. Έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερες προσλήψεις αλλά το θέμα είναι να γίνονται εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Ελληνικό

Ερωτηθείς για το θέμα του Ελληνικού ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: κινηθήκαμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα παρότι το πρόβλημα διοικητικά και γραφειοκρατικά ήταν πιο σύνθετο απ ό,τι νόμιζα κι εγώ. Και ανέφερε πως έως τις 4 Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για το Καζίνο.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα