back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κρίση στην αγορά πετρελαίου – Φόβοι για άλμα τιμών

Διαβάστε επίσης

Μια νέα κρίση προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ξεκινά, με τους αναλυτές να εκφράζουν φόβους για μεγάλη άνοδο της τιμής του αργού, εκτιμώντας ότι οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις της Aramco θα προκαλέσουν προσωρινή απώλεια του 5% της παγκόσμιας προσφοράς αργού από το μεγαλύτερο εξαγωγέα, την Σαουδική Αραβία.

Οι επιθέσεις με drones προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις της Aramco, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου τη μισή παραγωγή της.

Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ήδη οι τιμές του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 10,68%, καταγράφοντας υψηλό εξαμήνου φτάνοντας στα 60,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του Brent αυξήθηκαν κατά 11,77% στα 68,06 δολάρια το βαρέλι.

Αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ιράν

«Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

Η ταυτότητα των δραστών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Παρότι οι αντάρτες Χούτι, που πολεμούν εναντίον δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Σ. Αραβία στην Υεμένη, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη και αποδίδει ευθέως την ευθύνη στο Ιράν.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία. Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη», τόνισε ο Πομπέο.

Όπως μεταδίδουν αραβικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμίρ Aλί Χαϊντζατέχ, διοικητής της Αεροπορικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, δήλωσε πως η Τεχεράνη είναι προετοιμασμένη για ολοκληρωτικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.

Συνθήκες κρίσης

Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής αγορά αργού πετρελαίου καλείται να δοκιμασθεί σε συνθήκες κρίσης προσφοράς, ενώ ως τώρα οι τιμές βρίσκονταν υπό πίεση, με βασικό παράγοντα ανησυχίας την επίπτωση στη ζήτηση από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας.

Η επίθεση εκτός από τις αγορές, προκαλεί έντονες ανησυχίες σε κυβερνήσεις καθώς οι  επιπτώσεις θα είναι  ευρύτερες – κυρίως στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και στις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της υπηρεσίας εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία τονίζεται ότι η επίθεση αυτή επιφέρει πλήγμα στη σταθερότητα της περιοχής και υποσκάπτει την ασφάλεια.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι είναι μία ενέργεια που δείχνει ότι η περιφερειακή ασφάλεια κινδυνεύει. «Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, η επίθεση αυτή υπονομεύει το συνεχιζόμενο έργο για αποκλιμάκωση και διάλογο», είπε, καλώντας για «απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία θα “στηρίξει” τη ζήτηση

Υπάρχει αρκετό πετρέλαιο στα παγκόσμια αποθέματα για να αντικαταστήσει την παραγωγή που έχασε προσωρινά η Σαουδική Αραβία λόγω των επιθέσεων στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, σύμμαχος του Ριάντ στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.
Ο Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία εμμένει στις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου και ότι είναι πρώιμο να μιλά κανείς για πιθανές αλλαγές στα επίπεδα παραγωγής.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η Ρωσία θα περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση πριν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια αναφορικά με την παραγωγή.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα