back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζαγκλής: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο άφησε μεγάλη κληρονομιά»

Διαβάστε επίσης

Mε το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας, ο Ανδρέας Ζαγκλής παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με ΜΜΕ από όλο τον κόσμο, κάνοντας έναν απολογισμό της διοργάνωσης και μιλώντας για το μέλλον της, το οποίο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της FIBA είναι άκρως ευοίωνο.

«Ο ρόλος μας είναι αρκετά λεπτός, γιατί δουλειά μας δεν είναι να συνθέτουμε τα ρόστερ ομάδων. Εμείς βάζουμε τη σκηνή, τις ισότιμες συνθήκες και τότε κάθε Ομοσπονδία έχει τον δικό της τρόπο να προσεγγίζει τους παίκτες», είπε αρχικά ο Ανδρέας Ζαγκλής και συνέχισε: «Υπήρχε μεγάλη κουβέντα από τα μίντια για την Εθνική Αμερικής. Η Ομοσπονδία πρέπει να αναλύσει τη κατάσταση, θα μιλήσουμε μαζί της και θα δούμε αν μπορούμε να θέσουμε κάποιες συνθήκες.

Πρέπει όμως να τονίσω αυτό: Όλα ήταν ήδη γνωστά, όταν κάποιοι παίκτες δεσμεύτηκαν να παίξουν. Πιστεύουμε πως αυτό δεν έχει να κάνει με τη διοργάνωση. Κάθε παίκτης έχει τους λόγους του, αλλά είναι σημαντικό και για εμάς να δώσουμε έμφαση στο τουρνουά και να βελτιώσουμε την εμπειρία των παικτών. Η μετακίνηση από πόλη σε πόλη ήταν πρόκληση, αλλά ο ίδιος επισκέφθηκα τα ξενοδοχεία των ομάδων.

Το αν μία ομάδα είχε τον έναν ή τον άλλο παίκτη, είναι μία ερώτηση που αφορά τον καθένα προσωπικά. Και μην ξεχνάμε πως οι άλλες ομάδες, εκτός των ΗΠΑ και Καναδά είχαν ουσιαστικά κάθε ΝΒΑερ που προσκάλεσαν».

Αναφερόμενος στο σύστημα διεξαγωγής και τις αλλαγές που ενδεχομένως να γίνουν, απάντησε: «Έχουμε σχεδιάσει ένα σύστημα τετραετούς κύκλου, έχουμε τεστάρει το πρώτο μισό του και συνολικά είμαστε ικανοποιημένοι. Είμαστε ικανοποιημένοι με τα προκριματικά και με το Παγκόσμιο, που είναι πλέον το μεγαλύτερο τουρνουά που έχουμε ποτέ διοργανώσει.

Το αντίκτυπο των προκριματικών είναι θετικό στις χώρες που διεξήχθησαν. Το βασικό μήνυμα είναι ότι χρειαζόμαστε τακτικά εντός έδρας παιχνίδια για τις Εθνικές ομάδες. Αλλαγές μπορούν να γίνουν, αφού αξιολογήσουμε τον πρώτο κύκλο. Είδατε πως έχουμε μεταφέρει τα προκριματικά των παγκόσμιων κυπέλλων τον Φεβρουάριο. Αυτό προέκυψε μετά τις συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες και τις λίγκες.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που πήγαμε σε τόσες πολλές πόλεις, αλλά ήταν η πρώτη που είχαμε παιχνίδια ταυτόχρονα σε όλες αυτές τις πόλεις. Η μεταφορά των ομάδων ήταν μία από τις λειτουργικές προκλήσεις που είχαμε και είναι κάτι που πρέπει να δούμε και να αξιολογήσουμε και να διορθώσουμε, αν χρειάζεται, για το μέλλον.

Θέτουμε τις καλύτερες συνθήκες, αλλά και πάλι οι μετακινήσεις ήταν πολλές και μέρος της στρατηγικής μας να μεταδώσουμε το μπάσκετ σε 8 πόλεις μίας τεράστιας χώρας, εκεί όπου το μπάσκετ είναι τόσο δημοφιλές. Κάποιες φορές, κάτι μπορεί να φαίνεται επιτυχημένο στη θεωρία, αλλά στη πράξη να μην είναι τόσο. Θέλουμε να το διορθώσουμε στο μέλλον και να δώσουμε ακόμα περισσότερες ώρες ξεκούρασης στους παίκτες.

Η επέκταση των 32 ομάδων είναι μία φυσική εξέλιξη, ακολουθούμε τη παγκόσμια φύση του αθλήματος. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτό που αποκαλούμε το ‘’υπόλοιπο του κόσμου’’ να ακολουθήσει. Και αυτές οι 32 ομάδες δεν πρέπει να είναι στην απομόνωση, αλλά συνδεδεμένες με τις 80 που βρέθηκαν στα προκριματικά. Αυτές οι 80 ομάδες είναι ο στόχος μας, να βρεθούν σε ανώτερο επίπεδο.

Γι’ αυτό κάθε ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετράει. Στο πρώτο γύρο, παίζεις για να προκριθείς στον επόμενο και αν δεν το καταφέρεις, τότε παίζεις για τα προολυμπιακά τουρνουά. Και ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις ούτε εκεί, τότε αργότερα στη κατάταξη πάλι έχεις την ευκαιρία να προκριθείς σε αυτά. Δεν υπάρχουν προσκλήσεις. Αυτό θέλουμε να διορθώσουμε. Ένα καλεντάρι δεν μπορεί να ικανοποιεί τους πάντες. Οι ημερομηνίες των τουρνουά είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τις ημερομηνίες μέχρι το 2023, αλλά πρέπει πρώτα να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση του φετινού Παγκοσμίου»

Μιλώντας για τη διαιτησία, η οποία μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο κατα τη διάρκεια της διοργάνωσης, είπε: «Είναι οι ίδιοι διαιτητές με τα προκριματικά και τις παγκόσμιες διοργανώσεις, πρόκειται για μεγάλο αριθμό. Έχουν προπονηθεί με εξαιρετικό τρόπο, η Ομοσπονδία έχει επενδύσει πολλά στη εκπαίδευσή τους. Τα λάθη αποτελούν κομμάτι του παιχνιδιού και φυσικά έχουν συνέπειες. Γι΄αυτό αναφέραμε το λάθος μετά το τέλος του αγώνα (Γαλλία-Λιθουανία) και γι΄αυτό η συγκεκριμένη τριάδα δεν ξανασφύριξε.

Ο Βασιλακόπουλος αποτελούσε για χρόνια πρόεδρο της FIBA Europe και είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του μπάσκετ στην Ελλάδα. Μίλησα μαζί του, απόλαυσα αυτές τις συζητήσεις, αλλά δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική Ομοσπονδία. Η FIBA έχει 213 μέλη-ομοσπονδίες, αυτά είναι τα 213 παιδιά μου, αν μου επιτρέπετε. Είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνει τον ρόλο που έχω τώρα και ήταν πάντα υποστηρικτικός».

Κλείνοντας ο γενικός γραμματέας της FIBA εστίασε στο μέλλον της FIBA και τη σχέση της με τη Κίνα: «Οι κανονισμοί είναι μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες μας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συμπεριλάβουμε το ΝΒΑ και το NCAA στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να μπορούμε δηλαδή να τους συμβουλευόμαστε άμεσα.

Τη τελευταία δεκαετία έχουμε αλλάξει κάποιους κανονισμούς, πρέπει όμως να καταλάβετε ότι είμαστε ένα παγκόσμιο σώμα. Το ΝΒΑ είναι μία λίγκα 30 ομάδων. Πρέπει να το εφαρμόσουμε σε όλο το κόσμο. Και αυτό φέρνει και τεράστιο κόστος. Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το παιχνίδι, με τους κανονισμούς να είναι εδώ για να αλλάζουν και να επεκτείνουν το παιχνίδι.

Δεν ήρθαμε στη Κίνα για να τα μαζέψουμε και να φύγουμε, μετά το τέλος του τουρνουά. Ήρθαμε για να μείνουμε. Το Παγκόσμιο άφησε μία μεγάλη κληρονομιά. Έχουμε γραφεία εδώ, ο Γιάο Μινγκ και εγώ συζητούμε συνεχώς για τα προγράμματα και όλα τα σχετικά θέματα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα