back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, αγγίζει ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος βρίσκονται περίπου 653.000 πολίτες.

Μάλιστα, οι 321.000 από αυτούς, είναι άνεργοι πάνω από 4 χρόνια!

Ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας, αποτελεί το ένα από έξι τα “αγκάθια” που καλούνται να αντιμετωπίσουν το οικονομικό επιτελείο και η νέα διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Σημεία προβληματισμού αποτελούν, επίσης:

-Η επίτευξη αντιστοιχίας ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση εργασίας.

-Η αντιμετώπιση της διαρροής νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό.

-Η δημιουργία θέσεων σταθερής εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης, αντί της ανακύκλωσης ανθρωπίνου δυναμικού μεταξύ εργασίας και ανεργίας,

-Η αύξηση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, που σήμερα δεν ξεπερνούν το 11% του συνόλου των ανέργων και

-η πιθανή μείωση εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 έως το 2023, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απώλεια εσόδων για τον ΟΑΕΔ. Η στόχευση της κυβέρνησης για μείωση των εισφορών, αναμένεται να συμπεριλάβει και κάποιες από τις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ ΟΑΕΔ.

Νέα προγράμματα

Παράλληλα με την δημιουργία νέου μοντέλου λειτουργίας του ΟΑΕΔ, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες προχωρούν στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων απασχόλησης.

Ήδη, όπως έχει αποφασιστεί, εως το τέλος του έτους θα υλοποιηθούν τέσσερα προγράμματα απασχόλησης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για:

1. Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Το αντίστοιχο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ολοκλήρωθεί στο τέλος του μήνα και δεν θα παραταθεί.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου και επιχειρήσεων τις τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ωφελούμενοι: 2.000 άνεργοι ηλικίας 55 έως 67 ετών.

Που απευθύνεται το πρόγραμμα:

α) σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς του δημοσίου τομέα και

β) σε επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού (δήμων και Περιφερειών).

Ποσό επιχορήγησης: Το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ τον μήνα.

Διάρκεια επιχορήγησης: 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης 12 μήνες, επιπλέον, μετά από αίτηση του δικαιούχου.

3. Πρόγραμμα προεργασίας 300 ανέργων ηλικίας 18 έως 30 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημόσιου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΛΑΚΟ) και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Διάρκεια: 7 μήνες.

Αμοιβή: Καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

4. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 250 ανέργων ηλικίας 22 έως 39 ετών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στόχος: Απασχόληση άνεργων πτυχιούχων στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φορείς δημόσιου τομέα.

Η συνολική διάρκεια απασχόλησης ορίζεται σε 12 μήνες

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ορίζονται έως τα 1.040 ευρώ και για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης έως τα 990 ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα