back to top
22.5 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

22.5 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Γιώργος Κατρούγκαλος στον Αθήνα 9.84: “Οι δικαστικές αποφάσεις δεν αφορούν στο νόμο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, αλλά προηγούμενες ρυθμίσεις”

Διαβάστε επίσης

“Οι δικαστικές αποφάσεις δεν αφορούν στο νόμο για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, αλλά  προηγούμενες ρυθμίσεις” δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πρώην υπουργός Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, σύμφωνα με το οποίο απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγνωρίζει αναδρομικά τριετίας σε 500 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου από την εισφορά αλληλεγγύης που θα έπρεπε να είχε καταργηθεί από το 2017, καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική.

“Σειρά δικαστικών αποφάσεων κρίνουν αντισυνταγματικές προηγούμενες ρυθμίσεις, πριν από τη δική μας ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία εφάρμοσε ένα εντελώς νέο σύστημα. Επανυπολόγισε με βάση έναν κανόνα που ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους και προσδιορίζει μια σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές πόσο ήταν το εισόδημα στη διάρκεια της ζωής της εργασιακής κάθε ανθρώπου και τα χρόνια που είχε δουλέψει. Αυτές οι αποφάσεις που δημοσιοποιούνται δεν αναφέρονται στον τρόπο υπολογισμού του νόμου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά σε προηγούμενες” είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι στο ΣτΕ εκκρεμούν και προσφυγές για τη συνταγματικότητα του δικού του νόμου, προκρίνοντας να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, μολονότι καθώς σημείωσε ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα συνταγματικότητας”

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις προτάσεις που θα παρουσιαστούν από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων. Τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης ενός τρόπου για να μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνες του εξωτερικού χωρίς όμως -όπως είπε- “να αλλοιώνεται δραστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται από το εκλογικό σώμα των Ελλαδιτών”
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
“Πρότασή μας και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ήταν οι συμπατριώτες μας του εξωτερικού να μπορούν να εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών- από 3 έως 12- χωρίς όμως να συνυπολογίζονται οι ψήφοι που θα δίνουν επί των βουλευτών αυτών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.Αυτό μπορεί να συμβεί με διαφορετικούς τρόπους. Στη Συνταγματική Αναθεώρηση λέγαμε ότι θα ψηφίζουν οι ομογενείς ανά μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια. Όλοι οι ομογενείς πχ στις ΗΠΑ από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικό προσδιορισμό και θα εξέλεγαν τον εκπρόσωπό τους. Εναν βουλευτή που θα ήταν πλήρης βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα μπορούσε να προσχωρήσει σε όποια Κοινοβουλευτική Ομάδα έκρινε ο ίδιος, αλλά θα επιλεγόταν από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλος κομματικός φατριασμός έξω από την πατρίδα, εκεί όπου θέλουμε να εκφράζονται -κατά το δυνατόν- ενιαία. Αυτό το μοντέλο της εκπροσώπησης των ομογενών από έναν βουλευτή ανά γεωγραφική περιφέρεια, ακολουθούν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ιταλία.”

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα