back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιάννης Πλακιωτάκης στον Αθήνα 9.84: “Εχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά του προσφυγικού και πλέον απλώνεται σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο”

Διαβάστε επίσης

“Εχει οξυνθεί το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Εχουμε ξεπεράσει τα νούμερα του 2018 και στη τελευταία σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων και με δυνάμεις του Στρατού” επισήμανε στον Αθήνα 9.84 ο Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Παράλληλα πρόσθεσε ότι “τα χαρακτηριστικά του προσφυγικού έχουν αλλάξει και πλέον απλώνεται σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνον στα νησιά της Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου”επισημαίνοντας ότι οι διακινητές εξοπλίζονται με ταχύτερα σκάφη όπως τζέτ σκί, με αποτέλεσμα να έχουν αναβαθμιστεί οι τρόποι εισόδου τους στην ελληνική επικράτεια.

Για τα κυβερνητικά μέτρα και τις συνέργειες με το ΥΠ.ΕΘ.Α στο Αιγαίο, είπε ότι το υπ. Ναυτιλίας συνεχίζει να ενισχύει με προσωπικό και μέσα την επιχειρησιακή του αποστολή, κάνοντας λόγο για πρόγραμμα ύψους 200 εκατομ. ευρώ για το σκοπό αυτό. “Στο Υπουργείο Ναυτιλίας κινούμαστε γρήγορα σε επίπεδο ενίσχυσης μέσων, αλλά και προσωπικού” είπε ο κ Πλακιωτάκης.

Ερωτηθείς, εάν η όξυνση του προσφυγικού ενδεχομένως αποδομεί την προεκλογική επιχειρηματολογία της ΝΔ περί πολιτικής ανοικτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι” η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όντως ακολουθούσε αυτή την πολιτική, όπως αποδεικνύουν οι σχεδόν μηδενικές επιστροφές στην Τουρκία, την τελευταία τριετία. Για αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά η διαδικασία απονομής ασύλου.”
Ο κ Πλακιωτάκης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική πιο σφιχτής προστασίας των θαλασσίων συνόρων, προσθέτοντας ότι απαιτείται ευρωπαική λύση στο πρόβλημα με άσκηση πιέσεων στους εταίρους, όπως έπραξε ο Πρωθυπουργός στις πρόσφατες επαφές του.

Εν όψει και της συνάντησης του κ Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν το απόγευμα στο περιθώριο της Γεν. Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία για τήρηση της συμφωνίας σσ(διμερούς δήλωσης) με την ΕΕ.

Ο υπ. Ναυτιλίας απέκρουσε την κριτική αναφορικά με τις εκκενώσεις καταλήψεων από πρόσφυγες υποστηρίζοντας πώς “και αποσυμφόρηση των ΚΥΤ έχει γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και σχεδιασμός υπάρχει από τα Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης για μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.”

*ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ο κ Πλακιωτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής κρίσεων στο Λιμενικό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επισήμανε χαρακτηριστικά : “αυτά δεν προανακοινώνονται και τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει το ΚΥΣΕΑ.” Παράλληλα, εξήρε το έργο των στελεχών του Σώματος στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, όπως και τον αγώνα τους για φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ, ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα σχετικά με την ομαλή ακτοπλοική σύνδεση των νησιών τον χειμώνα, ο κ Πλακιωτάκης τόνισε ότι αναμορφώθηκε το πλαίσιο προκήρυξης  ακτοπλοικών γραμμών και αυξήθηκε κατά 45% η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών, στα 130 εκ. από 90  έως τώρα, με στόχο τη δρομολόγηση ποιοτικότερων πλοίων και πρόβλεψη πλοίου αντικατάστασης, ως επιλογής κριτηρίου για τις άγονες γραμμές, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως της Σαμοθράκης.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα