back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν -Συμφωνία για περιορισμό της ροής μεταναστών

Διαβάστε επίσης

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το απόγευμα της Τετάρτης, στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διεξήχθη σε καλό κλίμα. Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.
 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.
Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.
Η Τουρκία έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη).
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

 

“Οικοδόμηση καλύτερου κλίματος”

Στην συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται σε tweet ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα, και ότι συμφώνησαν σε στενότερη συνεργασία για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

 

Απόστολος Χονδρόπουλος-  Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα