back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στην WP: Στόχος να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης

Διαβάστε επίσης

“Νούμερο ένα προτεραιότητά μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις”, τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της The Washington Post.

Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης, ενώ αναφέρεται στην πολιτική μείωσης της φορολογίας λέγοντας ότι ξεκίνησε από τον ΕΝΦΙΑ, και το 2020 θα μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 24%, καθώς και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.
Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι “συζητάμε με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τράπεζες απο μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης” και εκφράζει την ελπίδα ότι “θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμύρια ευρώ”.

Ερωτηθείς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την πρόοδο επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές και σχολιάζει πως “έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ”. ” Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό”, προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη αυτή παραχωρήθηκε την περασμένη Δευτέρα, πριν την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.
Ερωτηθείς για την στάση της γειτονικής χώρας στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι “αν ο κ.Ερντογάν θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτεις με την Ευρώπη ή εν προκειμένω με την Ελλάδα”.
“Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι ανθρώποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος απάντησε “ναι” στο ερώτημα εάν “αυτό κάνει”η γειτονική χώρα. Τόνισε επίσης ότι στη χώρα μας διαμένουν 70.000 πρόσφυγες.

Ερωτηθείς για τις πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου και πρόσθεσε:” Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθει η κατάσταση”.

Αναφορικά τέλος με τις ενέργειες της Τουρκίας στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, τόνισε: “Κάνουν γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. [Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία] Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας.”
Σε ερώτηση τέλος “τι νομίζετε ότι θέλει ο πρόεδρος Eρντογάν;”, απάντησε: “Θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος πρόεδρος [Νίκος Αναστασιάδης] δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν -Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας.”

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα