back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Διαβάστε επίσης

Επίσημα άνοιξε σήμερα τις πύλες του το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Το Μουσείο αναδιατάσσει τον εικαστικό χάρτη της Αθήνας και θα στεγάσει περισσότερα από 600 αριστουργήματα της νεότερης και σύγχρονης Τέχνης μεταξύ των οποίων Πικάσο, Βαν Γκονγκ, Γκογκέν, Σαγκάλ, Μιρό, Καντίνσκι και Ροντέν.

11 όροφοι και 7250 m² φιλοξενούν από σήμερα μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης διεθνώς. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή αγαπούσαν και αισθάνονταν την Τέχνη βαθιά με ασίγαστο πάθος και περιέργεια. Διάβαζαν μελετούσαν και εξερευνούσαν την Τέχνη και μέσα από αυτή την διαδικασία κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σπάνια συλλογή. Για συγκεκριμένα κομμάτια περίμεναν χρόνια ολόκληρα ώσπου να καταφέρουν να τα αποκτήσουν.

Λειτουργικά συνδυάζεται ο εκθεσιακός και ο παιδευτικός χαρακτήρας, σύμφωνα με τις διεθνείς μουσειολογικές προδιαγραφές. Αξισημείωτη είναι η άρτια μελέτη φωτισμού του Μουσείου από τη μηχανικό Αναστασία Φιλιπποπούλου. Τα έργα δεν φωτίζονται απευθείας από σποτ αλλά μέσω φακού που διαχέει το φως, αναδεικνύοντας τους πίνακες και τις υφές τους στο μέγιστο. Συνολικά εργάστηκα 1684 άνθρωποι για την υλοποίηση του χώρου και τη συντήρηση των έργων.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μία νεκρή φύση του Βαν Γκογκ πλάι σε μια νεκρή φύση του Γκογκέν, η «Θεία μορφή» του Ελ Γκρέκο, αυτοπροσωπογραφία του Πωλ Σεζάν, ο πίνακας αριθμός 13 του Τζάκσον Πόλοκ και η μυθική «Γυμνή γυναίκα με ανασηκωμένα χέρια» του Πάμπλο Πικάσο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός παρέστησαν στα εγκαίνια

«Αισθήματα τιμής και συγκίνησης με διακατέχουν στην Τελετή έναρξης λειτουργίας αυτού του εμβληματικού μουσείου, ένα όραμα του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή ένας πραγματικός σκοπός ζωής πλην όμως τόσο αργά. Μου δίνεται σήμερα ευκαιρία εκ μέρους της πολιτείας να ζητήσω συγνώμη που δεν είδαν αυτό το έργο να υλοποιείται όταν ήταν κοντά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κόσμημα το μουσείο και δήλωσε ότι «πρόκειται για την δικαίωση μιας επιμονής και επίπονης προσπάθειες που κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια. Ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ανακοίνωσε πρώτος τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 1992, καθώς ήταν η δικιά του κυβέρνηση που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Βασίλη και της Ελίζας να βρεθεί ενας μόνιμος χώρος φιλοξενίας αυτής της σπάνια συλλογής» και συμπλήρωσε «ακολούθησαν αναβολές. Έτσι ούτε ο Βασίλης, ούτε η Ελίζα ούτε ο πατέρας μου πρόλαβαν να δουν το όραμα τους να πραγματοποιείται. Είναι και ένας πρόσθετος λόγος να είμαστε διπλά συγκινημένοι αλλά και περήφανοι. Περισσότερα από 600 σπουδαία έργα βρίσκουν μόνιμο τόπο διαμονής στην Αθήνα. Βάν Γκογκ, Μονέ, Πικάσο, Σεζάν, Καντίσκι αλλά και Παρθένης, Μοραλης και Φασιανός όλοι γίνονται προσιτοί σε κάθε Έλληνα αλλά και σε κάθε επισκέπτη της πόλης».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του ζωγράφου Μαρκ Σαγκάλ που ήταν και προσωπικός φίλος του ζεύγους Γουλανδρή: «Όταν δημιουργώ με την καρδιά σχεδόν όλα πάνε καλά, όταν δημιουργώ με το μυαλό σχεδόν τίποτα δεν λειτουργεί».

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα