back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο κ. Μάκης μας συστήνει τη Λέσχη Φιλίας των Κ. Πετραλώνων

Διαβάστε επίσης

Στον 2ο όροφο του κτιρίου στο 61 της οδού Αθηνοδώρου στα Κάτω Πετράλωνα λειτουργεί μία από τις 25 Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων. Ένας χώρος όπου άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας βρίσκουν ανθρώπινη ζεστασιά, κοινωνική υποστήριξη, επαφή με συνομήλικους, ψυχαγωγία.

«Βρισκόμαστε, πίνουμε το καφεδάκι μας, παίζουμε τάβλι ή δηλωτή, κάποια απογεύματα διοργανώνουμε μικρά γλέντια με χορό, μεζέδες και γλυκά» θα πει στον Αθήνα 9.84 ο κύριος Μάκης Ραυτογιάννης μέλος της Λέσχης των Κάτω Πετραλώνων τα τελευταία 7 χρόνια.

Ο κ. Μάκης εκτός από μέλος της Λέσχης προσφέρει και τις υπηρεσίες του, ανοίγοντας τον χώρο τα απογεύματα καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού οι απογευματινές βάρδιες των υπαλληλιών του δήμου, πλέον, δεν πραγματοποιούνται.

Ο καλύτερος θεσμός αλλά και ελλείψεις

Ως έναν από τα καλύτερα κοινωνικά έργα χαρακτήρισε τις λέσχες φιλίας ο κύριος Μάκης Ραυτογιάννης. Θα ήθελε, ωστόσο περισσότερες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης όπως κέντημα, ζωγραφική, τραγούδι, χορό και καλύτερο προγραμματισμό των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται. Διαπιστώνει πως δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση των δημοτών με αποτέλεσμα τη μικρή συμμετοχή στα προγράμματα που παρέχονται στις Λέσχες Φιλίας όπως προγράμματα Νοσηλευτικής, Φυσιοθεραπείας, Γυμναστικής, Αυτοάμυνας, επίσκεψη Ψυχολόγου και  Θεατρικών Ομάδων.

«Όταν οι Λέσχες Φιλίας λειτουργούν σωστά οι ηλικιωμένοι περνάνε πολύ καλά»

«Την τελευταία φορά, που επισκέφθηκε τη Λέσχη μας, φυσιοθεραπευτής η συμμετοχή ήταν μόνο τρία άτομα» τονίζει ο κ. Μάκης.  «Όταν οι Λέσχες Φιλίας λειτουργούν σωστά οι ηλικιωμένοι περνάνε πολύ καλά» θα μου πει χαρακτηριστικά. «Είναι ένας από τους καλύτερους θεσμούς που λειτουργούν. Καθημερινά τα πρωινά μαζευόμαστε 10 άτομα αλλά κάθε Δευτέρα και Πέμπτη τα απογεύματα μαζεύονται μέχρι και 100 άτομα γιατί έχουν καθιερωθεί συναντήσεις με χορό, φαγητό, γλυκά. Παράλληλα διοργανώνονται και εκδρομές. Παλαιότερα στις εκδρομές συμμετείχε ο δήμος οικονομικά αλλά όχι πλέον».

Ο θεσμός των Λεσχών Φιλίας λειτουργεί στο Δήμο Αθηναίων από το 1985 και σήμερα υπάρχουν 25 Λέσχες Φιλίας, κατανεμημένες σε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Στόχος είναι να εξυπηρετηθούν τα άτομα της τρίτης ηλικίας και να τους δοθεί η δυνατότητα δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου τους. Το ποσό συμμετοχής είναι συμβολικό και κυμαίνεται στα 5 ευρώ τον χρόνο. Οι ώρες λειτουργίας τους είναι από τις 8 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα