back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κύπρος: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου οι ενέργειες του “Γιαβούζ”

Διαβάστε επίσης

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ”.

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του “Γιαβούζ” παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Επιμένει η ‘Αγκυρα – Επικρίσεις από την Βρετανία

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού η Κύπρος καταδίκασε την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Στο μεταξύ Βρετανός υφυπουργός «επέκρινε» σήμερα τις γεωτρήσεις της Τουρκίας κοντά στην Κύπρο.

«Κατέστησα απολύτως σαφές ότι η Βρετανία επικρίνει οποιαδήποτε γεώτρηση σε ύδατα κοντά στην Κύπρο, αλλά στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εξορύσσει πετρέλαιο στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη», τόνισε ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ευρώπη Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσθεσε ότι ο πλούτος που ενδεχομένως προκύψει από την εξόρυξη πετρέλαιου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΚΥΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα