back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Oι τυχεροί της απόφασης του ΣτΕ

Διαβάστε επίσης

Τέσσερις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει αναδρομικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο παραμένει θολό έως ότου η κυβέρνηση γνωστοποιήσει τον σχεδιασμό της, δεδομένου ότι καλείται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι “οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Αυτή η κυβέρνηση, ότι κριθεί σε επίπεδο επιστροφών, θα το αποδώσει στο ακεραιο”.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, με βάση τα δεδομένα που δημιουργούνται, από την απόφαση του ΣτΕ θα ωφεληθούν:

  • Περίπου 260.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης, των οποίων πο συντάξεις υπέστησαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016.
  • Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Γι αυτή την κατηγορία θα υπάρξει δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες δεν θα υπολογιζονται πλέον με βάση το φορολογητέο εισόδημα.
  • Όσοι συνταξιοδοτηθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, με πολλά έτη ασφάλισης, καθώς θα αλλάξουν οι συντελεστές και θα ενισχυθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης στα υψηλότερα ασφαλιστικά κλιμάκια, οδηγώντας σε μεγαλύτερη σύνταξη.
  • Εντωμεταξύ, δυίστανται οι απόψεις των ειδικών σχετικά με την καταβολή αναδρομικών για το 10μηνο που μεσολαβεί μεταξύ της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ (Ιούνιος του 2015) και της ψήφισης του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος του 2016). Κι αυτό, διότι η απόφαση του ΣτΕ λαμβάνει υπόψη τις αποδοχές έως 31 Δεκεμβρίου του 2014, εξαιρώντας το επίμαχο χρονικό διάστημα, ενώ ακόμη κι αν αυτό συμπεριληφθεί, ουδείς γνωρίζει αν θα καλυφθούν και όσοι δεν είχαν προσφύγει δικαστικώς.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα