back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η τραγωδία με την 52χρονη στην Ηλεία επιταχύνει το σχέδιο για τις ΜΕΘ

Διαβάστε επίσης

Τα τεράστια προβλήματα του ΕΣΥ και τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ανέδειξε με τραγικό τρόπο ο θάνατος 52χρονης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η 52χρονη γυναίκα που συμμετείχε σε Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία, έχασε τη ζωή της, κατά τη μεταφορά της με ασθενοφόρο από τον Πύργο στα Ιωάννινα, όπου λειτουργούσε η πιο κοντινή καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική.

Το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου βρίσκεται σαφώς πιο κοντά, αλλά η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική είναι εκτός λειτουργίας!

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ηλείας, η 52χρονη Β.Κ. κατέρρευσε στις 2.10 το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας.

Στις 2.29, την παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου.

Οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση που απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση σε νοσοκομείο.

Η γυναίκα άρχισε να συνέρχεται, αλλά, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Στις 6.30 το απόγευμα, την παρέλαβε ασθενοφόρο με κατεύθυνση τα Ιωάννινα, αλλά λίγο έξω από την Άρτα η κατάστασή της επιδεινώθηκε δραματικά.

Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για να την διατηρήσουν στη ζωή, αλλά η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Το θέμα της κλειστής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου είχε απασχολήσει τις τελευταίες μέρες τα αχαϊκά ΜΜΕ.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί θωρακοχειρουργική κλινική, αλλά όχι καρδιοχειρουργική και παρόμοια περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα ή στα Ιωάννινα.

Παρόμοια περιστατικά επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, λόγω έλλειψης μονάδων εντατικής θεραπείας ή άλλων εξειδικευμένων τμημάτων και ασθενείς υποχρεώνονται σε μεγάλες μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ενώ η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η υπόθεση της 52χρονης στάθηκε επίσης η αφορμή για μια διαμάχη μέσω facebook ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του αναρωτήθηκε γιατί «με τέτοια διάγνωση, δεν χρησιμοποιήθηκε το ελικόπτερο της βάσης Άκτιου του ΕΚΑΒ για την διακομιδή. Η βάση λειτουργεί και έχουν σωθεί ασθενείς από τον Απρίλιο».

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης μετά από 4 χρόνια στο υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να ντρέπονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο. Είναι αυτοί που έκλεισαν την καρδιοχειρουργική κλινική του Ρίου, προσθέτοντας ότι η βάση στο Άκτιο εκτελεί αεροδιακομιδές μόνο με το φως της ημέρας».

 

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα