back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Τουρκία βομβάρδισε Κούρδους στη Συρία – Αντιδράσεις στην απόφαση του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε χθες το βράδυ θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε σειρά βομβαρδισμών χθες, Δευτέρα, το βράδυ και στη διάρκεια της περασμένης νύκτας με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 «αυτονομιστών τρομοκρατών», ένας όρος που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για τα μέλη του PKK.

Οι τελευταίοι βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν ενώ η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εναντίον μιας άλλης ένοπλης κουρδικής οργάνωσης, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG αποτελούν τον συριακό κλάδο του PKK και καταγγέλλει συχνά τις κινήσεις μαχητών και όπλων μεταξύ των δύο οργανώσεων ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.

Μολονότι η Τουρκία θεωρεί τις YPG «τρομοκρατική» οργάνωση, οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν τους κούρδους μαχητές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όμως μετά τις δηλώσεις που έγιναν το βράδυ της Κυριακής από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια μετριάσθηκαν, σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον δεν θα αντιταχθεί σε μια τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να πραγματοποιήσουν επιδρομή στη Συρία ανά πάσα στιγμή.

Αντιδράσεις στην απόφαση Τραμπ

Οι παρενέργειες της προεδρικής απόφασης για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία, είναι εμφανείς για τον Τραμπ, από όλες τις πλευρές του φάσματος της πολιτικής ζωής στην Ουάσινγκτον.

Οι πολιτικές εξελίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο συνιστούν την κλιμάκωση της δικομματικής πίεσης (από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς) η οποία μπορεί να οδηγήσει τον πρόεδρο Τραμπ στην αλλαγή της απόφασης του.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ υπενθυμίζει στον πρόεδρο Τραμπ, τις συντριπτικές πλειοψηφίες που υποστηρίζουν την διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ απειλεί με την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε συνεργασία με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

Επίσης, δύο γερουσιαστές (ένας από τους Δημοκρατικούς κι ένας από τους Ρεπουμπλικάνους) από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας απαιτούν από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου.

“Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους συμμάχους Κούρδους στην Βόρεια Συρία εν αναμονή μιας επίθεσης από την Τουρκία, είναι προδοσία και θα έχει σοβαρότατες ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες για την εθνική ασφάλεια,” δήλωσαν οι Γερουσιαστές Μιτ Ρόμνεϊ (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) και Κρις Μέρφι. “Θα συνεργαστούμε με την ηγεσία της επιτροπής για να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ενώπιον της, το συντομότερο δυνατό.”

Αυστηρή προειδοποίηση Τραμπ σε Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε αργά χθες το βράδυ ότι προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα. «Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της», επανέλαβε ο αμερικανός πρόεδρο.

Οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, τόνισε σε δημοσιογράφους ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος και διευκρίνισε ότι περίπου πενήντα ως εκατό στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι. «Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία», επέμεινε ο αξιωματούχος.

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία είναι ένα προσωρινό μέτρο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική επιχείρηση, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ΗΠΑ “μπλοκάρουν” την τουρκική αεροπορία 

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Τουρκίας από τον κατάλογο των σχεδιαζόμενων συμμαχικών αεροπορικών αποστολών, που χρησιμοποιείται από το Πεντάγωνο για τον συντονισμό των αεροσκαφών διαφόρων δυνάμεων που κάνουν εξόδους σε περιοχές επιχειρήσεων, καθώς και η διακοπή της ενημέρωσης της Άγκυρας για τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση των αμερικανικών δυνάμεων που μάχονται εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα μέτρα που έλαβε το Πεντάγωνο μοιάζουν να είναι σχεδιασμένα προκειμένου ουσιαστικά να κλείσουν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έξω από τον εν λόγω εναέριο χώρο.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται. Μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών”, σημείωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλεί «όλα τα μέρη» να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προτρέπει «όλα τα μέρη» να επιδείξουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε εκπρόσωπός του χθες Δευτέρα, την ημέρα που οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τους στρατιωτικούς τους που είναι ανεπτυγμένοι στη συγκεκριμένη περιοχή της εμπόλεμης χώρας, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας να αρχίσουν επιχειρήσεις εναντίον πολιτοφυλακών των Κούρδων της Συρίας, παρότι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αυτή τη στιγμή», τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζει εμφατικά ότι «οι πολίτες και οι πολιτικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται πάντα» βάσει του δικαίου του πολέμου και ότι «πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις για τη διαρκεί, ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση των αμάχων που τη χρειάζονται σε ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κατάσταση, συμπλήρωσε ο Ντουζαρίκ. «Είμαστε σε επαφή με τα μέρη κυρίως μέσω του γραφείου του ειδικού επιτετραμμένου [του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν]», διευκρίνισε.

πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters – AFP – dpa- Sputnik – TASS – Politico

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα