back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιστορίες Ελπίδας

Διαβάστε επίσης

Οι προσωπικές ιστορίες εργαζομένων του κοινωνικού συνεταιρισμού – μονάδα ψυχικής υγείας «Διάπλους» έγιναν ταινία  από την σκηνοθέτιδα Ιφιγένεια Κοτσώνη με τίτλο «Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας» δίνοντας φωνή στους ανθρώπους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που ξανακερδίζουν τη ζωή μέσα από την εργασία.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους μετά την συμμετοχή του στο 42o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αναμένεται να προβληθεί σε Αθηναϊκές αίθουσες αλλά  και κατά την διάρκεια εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις του συνεταιρισμού.

Ο Διάπλους

Ο Κοι.Σ.Π.Ε.«Διάπλους» έχει σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοί του καλλιεργούν και παράγουν κηπευτικά, λάδι και μέλι σε κτήμα εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ο «Διάπλους» δραστηριοποιείται, επίσης, και στους τομείς της καθαριότητας επαγγελματικών χώρων και της τραπεζοκομίας.

Οι εργαζόμενοι

Ο συνεταιρισμός απασχολεί αυτή την περίοδο 75 εργαζόμενους εκ των οποίων οι μισοί είναι άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι υπόλοιποι είναι άτομα από άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών, πρόσφυγες, μετανάστες, μακροχρόνια άνεργοι, μονογονείς. Επίσης στο συνεταιρισμό εργάζονται και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.  Όπως επισημαίνουν τα μέλη του, προσπαθούν καθημερινά μέσω της εργασίας, να συν διαμορφώσει ένα παράθυρο αλληλεγγύης, ισότιμης συμμετοχής, εξάλειψης του στίγματος και οποιασδήποτε μορφής ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

«Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας»

« Η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έδωσε βήμα σε αυτούς τους ανθρώπους να εκφραστούν και οι ιστορίες τους να φθάσουν σε ένα ευρύτερο κοινό » λέει στον Αθήνα 9.84 η Δήμητρα Παπαδοπούλου κοινωνική λειτουργός και πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Στην ταινία συμμετέχουν κυρίως εργαζόμενοι του συνεταιρισμού και μιλούν για την εμπειρία τους όλο αυτό το διάστημα που εργάζονται και τι τους έχει προσφέρει γενικότερα στη ζωή τους η εργασία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό. Ταυτοχρόνως αποτελεί και μια ευκαιρία να βγούμε προς τα έξω, να γίνουμε λίγο πιο γνωστοί και όσον αφορά την ύπαρξη μας, τις δράσεις μας και να μας βοηθήσει ίσως στην προσπάθεια μας  να επεκταθούμε και να δημιουργήσουμε κι άλλες δραστηριότητες. Προσπαθούμε τώρα το ντοκιμαντέρ «Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας» να προβληθεί και σε άλλα φεστιβάλ ή  σε εκδηλώσεις αλλά και σε αίθουσες».

Συντελεστές

ΣΕΝΑΡΙΟ/ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ιφιγένεια Κοτσώνη | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Γιώργος Βαλσάμης | ΜΟΝΤΑΖ: Γιώργος Γεωργόπουλος | ΜΟΥΣΙΚΗ: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης | ΗΧΟΣ: Βαγγέλης Ζέλκας | ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Δημήτρης Βαλαγεωργίου | ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: Τουμάρας Βασίλης, Αριστόπουλος Χρήστος, Λιβαδάρος Νίκος, Μπουρουλίτης Απόστολος, Γαϊτάνη Πολυξένη, Καραμπάτση Ευγενία, Παπαδοπούλου Δήμητρα, Παπαδοπούλου Χρυσούλα, Τσιριγότη Βασιλική | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΔΙΑΠΛΟΥΣ, Ιωάννα Σουλτάνη.

Τί είναι οι Κοι.Σ.Π.Ε.

Οι Κοι.Σ.Π.Ε. αποτελούν την πρώτη θεσμοθετημένη νομική μορφή κοινωνικής επιχείρησης στην Ελλάδα. Είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.Έχουν εμπορική ιδιότητα και ταυτοχρόνως αποτελούν Μονάδα Ψυχικής Υγείας.Σκοπός τους είναι η κοινωνικο-οικονομική ενσωμάτωση και η επαγγελματική επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στη θεραπεία τους και στην, κατά το δυνατόν, οικονομική τους αυτάρκεια.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα