back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έτος Μελίνας Μερκούρη και Αντώνη Σαμαράκη το 2020

Διαβάστε επίσης

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά, προανήγγειλε η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Επίσης, γνωστοποίησε την κύρωση μνημονίου συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που εμποδίζει την παράνομη είσοδο πολιτιστικών αγαθών μέχρι τον 15ο αιώνα, στη χώρα. «Στόχος είναι το επόμενο μνημόνιο να καλύπτει μέχρι το 1800» τόνισε η κυρία Μενδώνη.

Η υπουργός επανέλαβε τη θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ότι «τα Γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής και ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ούτε την κατοχή ούτε την κυριότητά τους».

Αναφερόμενη στην κήρυξη του 2020 ως έτους Μελίνας Μερκούρη είπε ότι θα παρουσιαστεί μια μεγάλη έκθεση, κινηματογραφικό αφιέρωμα και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, το 2020 τιμάται και ο Αντώνης Σαμαράκης. Σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη έκθεση και ένα αφιερωματικό λεύκωμα, καθώς και εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ένα μεγάλο συνέδριο.

Η υπουργός πολιτισμού προανήγγειλε την τροποποίηση την Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που καθορίζει το αντίτιμο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. «Στόχος μέσα στο 2020 είναι η δημιουργία ψηφιακής κάρτας πολιτισμού, προκειμένου όσοι τη δικαιούνται να έχουν ελεύθερη είσοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος όσον αφορά την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχει συνάντηση με τη νέα δημοτική αρχή.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα