back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tο φαινόμενο Overview Effect στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης

Το Overview Effect, το φαινόμενο της Πανοραμικής εντύπωσης, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια στον πυρήνα της  και παρατηρήθηκε σε αστροναύτες κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης καθώς έβλεπαν τη Γη από το διάστημα , είναι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπει φέτος τις 14 ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αυλαία στις 31 Οκτωβρίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ,το Φεστιβάλ προτείνει έναν ανατρεπτικό τρόπο προσέγγισης του σινεμά, βλέποντας, ερμηνεύοντας, σχολιάζοντας τις ταινίες του Διαγωνιστικού τμήματος μέσα από ένα θέμα, ένα βιβλίο, μια ιδέα, παρμένη από μια άλλη τέχνη ή επιστήμη.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φρανκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα

60 χρόνια γιορτάζει φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με σημαντικές ταινίες και σκηνοθέτες, δράσεις στην πόλη, εκθέσεις, αφιερώματα και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα.

Η αυλαία του 60ού ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στο Ολύμπιον, με το αφοπλιστικά αληθινό φιλμ Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ.

Το Φεστιβάλ κλείνει την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

Με την αίθουσα Μακεδονικόν να προστίθεται στις καθιερωμένες αίθουσες το Ολύμπιον, την Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεχώς μεγαλώνει με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα αλλά και να βοηθήσει τους Έλληνες δημιουργούς.

Τις αφίσες του 60ού ΦΚΘ σχεδίασε ο διεθνούς φήμης illustrator, Τζον Μαυρουδής και τα επίσημα spot σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας, Βασίλης Κεκάτος.

Εκθέσεις, καλεσμένοι και ταινίες

Το 60ό ΦΚΘ θα φιλοξενήσει 26 μεγάλου μήκους και 17 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, 17 από αυτές σε πρώτη προβολή. Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Από φέτος θεσπίζεται ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το Meet the Neighbors, με 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τμε την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.

Στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί ο γνωστός ως «Πάπας του Trash», αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας, Τζον Γουότερς.

Θα υπάρχει και ένα παράλληλο πρόγραμμα εκθέσεων με τέσσερις εικαστικές εκθέσεις μια εκ των οποίων αφιερωμένη στο άγνωστο εικαστικό έργο του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου με ζωγραφικά έργα, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις και προσωπικά αντικείμενα.

Αναλυτικά πληροφορίες για το Φεστιβάλ εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα