14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 67 νεκροί αυτή την εβδομάδα σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Αιθιοπία αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας τον αμφιλεγόμενο πολιτικό της αντιπολίτευσης Τζάουαρ Μοχάμεντ να κατηγορήσει χθες Παρασκευή τον πρωθυπουργό της χώρας και βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Άμπι Άχμεντ ότι συμπεριφέρεται «σαν δικτάτορας».

«Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ορόμια είναι 67», ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της περιφερειακής αστυνομίας Κεφιαλέου Τεφέρα.

Τα βίαια επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, προτού επεκταθούν στην επαρχία Ορόμια, όταν υποστηρικτές του Μοχάμεντ βγήκαν στους δρόμους καίγοντας λάστιχα και εγείροντας οδοφράγματα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τους δρόμους σε πολλές πόλεις.

Ο διοικητής της αστυνομίας διαβεβαίωσε ότι τα βίαια επεισόδια έχουν σταματήσει στην Ορόμια.

Όμως αργά χθες το βράδυ ο Φισέχα Τέκλε ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε στο AFP ότι εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιθέσεις.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Άμπο, πόλη που βρίσκεται δυτικά της πρωτεύουσας, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Βίαια επεισόδια μεταξύ μελών διαφορετικών φυλών και θρησκειών ξέσπασαν και στην Ντοντόλα, τη Χάρα, την Αντάμα και την Μπαλερόμπε.

Νωρίτερα χθες ο Τέκλε είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 16 νεκρούς. Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου την ανάπτυξη στρατιωτών σε επτά περιοχές όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ο Τζάουαρ Μοχάμεντ, ιδρυτής του δημοσιογραφικού ομίλου της αντιπολίτευσης Oromia Media Network, είναι πρώην σύμμαχος του πρωθυπουργού Άμπι. Και οι δύο ανήκουν στη φυλή Ορόμο, την πιο πολυπληθή εθνοτική ομάδα στην Αιθιοπία.

Όμως οι σχέσεις τους πρόσφατα επιδεινώθηκαν, αφού ο Μοχάμεντ επέκρινε επανειλημμένα πολλές μεταρρυθμίσεις του Άμπι, ο οποίος πριν μερικές ημέρες τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Αρχή της δικτατορίας»

«Ο Άμπι Άχμεντ κατέφυγε σε μέσα που θυμίζουν την επιβολή δικτατορίας. Προσπάθησε να εκφοβίσει τους πολίτες, περιλαμβανομένων των συμμάχων του που του επέτρεψαν να ανέλθει στην εξουσία, οι οποίοι όμως διαφώνησαν με κάποιες από τις απόψεις του», δήλωσε ο Μοχάμεντ.

«Ο εκφοβισμός είναι η αρχή της δικτατορίας», τόνισε ο 32χρονος αμφιλεγόμενος πολιτικός, ο οποίος διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του προκατόχου του Άμπι και στον διορισμό αυτού –ενός μεταρρυθμιστή από τη φυλή Ορόμο– τον Απρίλιο του 2018 στη θέση του πρωθυπουργού.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών καταδεικνύει τον διχασμό στη φυλή Ορόμο, ο οποίος ενδέχεται να αποδυναμώσει τη στήριξη προς τον Άμπι ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου.

Από την πλευρά τους οι επικριτές του Μοχάμεντ, που έχει 1,7 εκατομμύριο φίλους στο Facebook, τον κατηγορούν ότι υποκινεί σε εθνοτικό μίσος στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με 110 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Άμπι τιμήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου με το Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή του στη συμφιλίωση μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του που έχουν στόχο να μεταμορφώσουν την χώρα του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα