back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα social media στη μάχη κατά του διαβήτη

Διαβάστε επίσης

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Diabetes Challenge Project»,διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Με Οδηγό Το Διαβήτη».

Από τις αρχές Νοεμβρίου και για περίπου 15 ημέρες, αναγνωρίσιμα πρόσωπα του πολιτισμού, των media, της πολιτικής και του αθλητισμού μετρούν το σάκχαρο τους και στη συνέχεια ανεβάζουν το σχετικό βίντεο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media με hashtag #metrisoukiesy#, προσκαλώντας κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο να πάει στο φαρμακείο και να κάνει το ίδιο.

Η καμπάνια θα προβάλλεται και στη νοηματική γλώσσα, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Αν προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, που έχουν στο στάδιο αυτό ήδη διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σχέση με άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο, τότε πλέον του 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται με τη νόσο.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αφορά σήμερα πάνω από 900.00 διαγνωσμένους ανθρώπους στη χώρα μας και περίπου 300.000 αδιάγνωστους. Ο επιπολασμός της νόσου υπολογίζεται στο 4%, δείχνοντας σταθερά αυξητικές τάσεις, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Όπως τόνισαν ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Νικόλαος Κατσιλάμπρος, ο καθηγητής Παθολογίας Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαος Τεντολούρης, ο Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικου Κέντρου «Metropolital General», Αντώνιος Λέπουρας, και ο Γενικός Ιατρός, Διευθυντής «Eurodiet Med», Διονύσιος Βλάχος, τα επιδημιολογικά στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι συγκλονιστικά.

Συγκεκριμένα:

-Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου-1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου-2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους ακόμα και παιδιά, ακολουθώντας παράλληλη πορεία μαζί με την αύξηση της παχυσαρκίας στην χώρα μας. Τα Ελληνόπουλα, ιδίως τα αγόρια, δυστυχώς κατατάσσονται, στα πιο παχύσαρκα στον κόσμο.

-Ο διαβήτης γηράσκει την καρδιά και τα αγγεία πρόωρα. 3 στα 4 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα υποστούν τουλάχιστον 1 καρδιαγγειακό επεισόδιο στη ζωή τους, ενώ έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο –σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα– αυτό το επεισόδιο να είναι θανατηφόρο.

-Η χρόνια νεφρική νόσο (CKD) επηρεάζει έναν στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η CKD αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και νεφροπάθειας τελικού σταδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 10 έως 40% αυτών με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Μια δυστυχώς κοινή επιπλοκή της διαβητικής νεφροπάθειας είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η κύρια αιτία νοσηλείας σε αυτόν τον πληθυσμό.

-Ο σακχαρώδης διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο κάποιων κακοηθειών, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, δημιουργεί προβλήματα στα μάτια, στα νεφρά, στα πόδια, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα