back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανία – Εκλογές: Δριμεία επίθεση κατά του «διεφθαρμένου συστήματος» από τον Τζέρεμι Κόρμπιν

Διαβάστε επίσης

Με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας , ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα υποσχεθεί ότι θα αναμετρηθεί με «τους λίγους που ελέγχουν ένα διεφθαρμένο σύστημα».

O ηγέτης του Εργατικού κόμματος θα δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου και ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του θα επιβάλλει αυστηρές ποινές «στους φοροφυγάδες, στους απατεώνες ιδιοκτήτες ακινήτων, στους εκμεταλλευτές επιχειρηματίες και στους κύριους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής ρύπανσης».

Στην ομιλία του αργότερα σήμερα στο Λονδίνο ο κ. Κόρμπιν θα τονίσει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι «μια μοναδική ευκαιρία που είχε η γενιά μας να αλλάξουμε τη χώρα».

Κατά τον κ. Κόρμπιν, η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών θα είναι «η μεγαλύτερη παλλαϊκή κινητοποίηση στην πολιτική ιστορία της χώρας”. “Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό που έχει θορυβήσει τις ελί ; Αυτό που πραγματικά τις φοβίζει είναι η καταβολή των φόρων. Επομένως σε αυτές τις εκλογές οι πλούσιοι και οι προνομιούχοι θα μας πολεμήσουν σκληρά χρησιμοποιώντας βρώμικα μέσα όσο ποτέ άλλοτε», θα τονίσει απόψε στην πρώτη προεκλογική του ομιλία ο κ. Κόρμπιν.

«O Μπόρις Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύουν να ξεπουλήσουν το NHS» , προειδοποιεί τους αναγνώστες της η Daily Mirror. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Κόρμπιν είναι αποφασισμένος να προστατεύσει το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) και να μην επιτρέψει στον αρχηγό του Συντηρητικού κόμματος και σημερινό πρωθυπουργό σε συνεργασία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίησή του
Όπως σημειώνει το περιοδικό The Spectator, οι Τόρις θεωρούν ότι τα προβλήματα του εθνικού συστήματος υγείας θα είναι η αιχμή του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών και προετοιμάζονται για αυτό το ενδεχόμενο. Ορισμένα μάλιστα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος ανησυχούν ότι οι ισχυρισμοί για ένα μυστικό σχέδιο πώλησης του NHS στα πλαίσια μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ – ισχυρισμοί τους οποίους επανειλημμένα έχουν απορρίψει υπουργοί της κυβέρνησης – θα μπορούσαν εύκολα να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Σε αντίθεση με εμάς οι Τόρις δεν αντιπροσωπεύουν τον λαό», τόνισε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν και η δήλωση αυτή έγινε πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημερίδα The Guardian. H δριμεία επίθεση που προτίθεται να κάνει αργότερα σήμερα στο Λονδίνο ο κ. Κόρμπιν κατά του «διεφθαρμένου συστήματος» που ευνοεί «τους έχοντες και κατέχοντες» είναι το κεντρικό θέμα της εφημερίδας. Ο ηγέτης των Εργατικών θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του θα συμπορευτεί με τον «κοινό άνθρωπο» καταπολεμώντας τις ελίτ.

Αποχωρήσεις βουλευτών

«Αποχωρεί η Μόργκαν – Έξοδος των μετριοπαθών Τόρις», διαβάσαμε σήμερα στην πρώτη σελίδα των Times. To σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται στην απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Νίκι Μόργκαν, και ορισμένων άλλων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μη συμμετάσχουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Ο λόγος είναι οι απειλές που έχουν δεχθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.

Η κ. Μόργκαν ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει τη βουλευτική έδρα στο Λάφμποροου. «Οι βουλευτικές μου υποχρεώσεις είχαν επίδραση στην οικογενειακή μου ζωή», ανέφερε. «Οι προσβολές και οι προπηλακισμοί θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογηθούν εάν σε τελική ανάλυση το κοινοβούλιο επιτελεί το έργο του, εκπροσωπεί αυτούς που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου, σέβεται τους ψηφοφόρους και λαμβάνει αποφάσεις που εξυπηρετούν το γενικό εθνικό συμφέρον», υπογράμμισε η πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Στη συνέντευξη που έδωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC (Radio Leicester), η κ. Μόργκαν σημείωσε ότι λόγω του τοξικού πολιτικού κλίματος, ο ρόλος που καλείται να παίξει ο/η βουλευτής την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει. Έσπευσε επίσης να προσθέσει ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ζωή για οικογενειακούς λόγους – «και όχι επειδή έχω διαφωνήσει με τον πρωθυπουργό».

Πενήντα και πλέον μέλη της παρούσας Βουλής έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν και ίσως τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν κι άλλοι που θα εγκαταλείψουν την πολιτική, επισημαίνουν οι παρατηρητές.

Η πρώην συνάδελφος της κ. Μόργκαν, η Άννα Σούμπρι , η οποία είχε αποχωρήσει από το Συντηρητικό κόμμα τον περασμένο Φεβρουάριο και τώρα ηγείται του κόμματος Change UK , στην ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή του BBC 2 (Newsnight) έκανε σαφές ότι η προκάτοχος του Μπόρις Τζόνσον, η πρώην πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι “ένοχη για μια αξιοσημείωτη έλλειψη αντίδρασης” στις απειλές που έχουν δεχθεί οι βουλευτές τα τελευταία χρόνια.

Κατά τους Times , η «απώλεια μετριοπαθών γυναικών» – πολιτικών που ακόμη έχουν να προσφέρουν – είναι οδυνηρό πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον και το Συντηρητικό κόμμα. Ο κ.Τζόνσον επιδιώκει το Συντηρητικό κόμμα να μην εμφανίζεται ως ανδροκρατούμενο κόμμα στο οποίο κυριαρχούν οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers που δεν έχουν καμία επαφή με τους απλούς πολίτες.

Ο ιστότοπος του περιοδικού The New Statesman επισημαίνει ότι οι αποχωρήσεις από την ενεργό πολιτική αναδεικνύουν το πρόβλημα που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια εδώ και καιρό. «Η τοξική κουλτούρα της κακοποίησης οδηγεί ενεργά μέλη του κοινοβουλίου, ιδίως γυναίκες, μακριά από τη δημόσια ζωή», τονίζει το περιοδικό.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα